сряда, 25 април 2018 г.

Ароматни чеснови хлебчета с кашкавал и магданоз



Продукти за 12 броя:

220 мл. топла вода
7 г. суха мая или 20 г. свежа
5 г. захар
5 г. сол
30 мл. зехтин или олио
1 яйце
около 400 г. брашно

За гарниране:

50 г. меко краве масло
3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
150 г. настърган кашкавал

жълтък за намазване




От топлата вода, маята, захарта и 100 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне. 



Добавят се яйцето, зехтинът (олиото), солта 



и останалото брашно 



и се омесва меко тесто. Намазва се с мазнина, завива се с кърпа 



и с оставя на топло да втаса докато удвои обема си.



Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 1 см. Намазва се със смес от меко краве масло, накълцан чесън и магданоз 



и се поръсва с настърганият кашкавал. 



Завива се на стегнато руло. 



Реже се на 12 парчета, 



които се подреждат в тава за мъфини с 12 гнезда, предварително намазани с масло. 



Оставят се да втасат за 20 минути и се намазват с разбит жълтък. 



Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна около 20 минути, 



до получаване на златист загар.




6 коментара:

  1. мм ще го пробвам поздравления за добре обяснената рецепта и за снимките

    ОтговорИзтриване
  2. И тези са прекрасни, как обичам тестено...

    ОтговорИзтриване
  3. Изпробвах рецептата, страхотна е :) Дори я повторих, този път със сирене, заради дъщеря ми. Резултата- пак страхотни хлебчета :)

    ОтговорИзтриване