Кюфтенца от патладжан с доматен сос
Продукти за 24 броя кюфтенца:
2 патладжана ~ 700 г.
1 яйце
2 скилидки чесън
150 г. галета
100 г. сирене
1/2 връзка магданоз
30 мл. растителна
мазнина
сол и черен пипер на
вкус
За доматеният сос:
500 г. обелени и
нарязани на кубчета домати (може и от консерва)
1 глава кромид лук ~ 50 г.
1 зелена капия ~ 40
г.
30 мл. растителна
мазнина
5 г. захар
1-2 ч.л. сух риган
Патладжанът се измива,
почиства се от дръжките и се нарязва на едри кубчета.
Посолява се
и се оставя за 30 минути да се освободи от горчивият сок.
След това се изплаква обилно с вода и се подсушава с домакинска хартия. В дълбок тиган се сгорещява мазнината и патладжанът се готви под капак около 15 минути, докато омекне. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя леко да се охлади.
Слага се в купата на блендера и заедно с двете скилидки чесън
се пасира до гладкост.
Посолява се
и се оставя за 30 минути да се освободи от горчивият сок.
След това се изплаква обилно с вода и се подсушава с домакинска хартия. В дълбок тиган се сгорещява мазнината и патладжанът се готви под капак около 15 минути, докато омекне. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя леко да се охлади.
Слага се в купата на блендера и заедно с двете скилидки чесън
се пасира до гладкост.
Прехвърля се в купа.
Добавят се нарязаният на ситно магданоз, яйцето, настърганото сирене
и галетата.
Омесва се добре и от сместа
се оформят 24 топчета, които се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и леко намазана с мазнина.
Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.
и галетата.
Омесва се добре и от сместа
се оформят 24 топчета, които се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и леко намазана с мазнина.
Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.
За сосът, в тиган се
сгорещява мазнината. Добавят се нарязаните на ситно лук и зелена капия.
Запържват се 5-6 минути. Подправят се със сол и черен пипер. Прибавят се доматите, захарта и сухият риган
и сосът се вари около 10 минути докато се сгъсти. Пасира се до гладкост.
Кюфтенцата се прехвърлят в тигана и ястието се вари още 5-6 минути. Поръсва се с накълцан магданоз.
Запържват се 5-6 минути. Подправят се със сол и черен пипер. Прибавят се доматите, захарта и сухият риган
и сосът се вари около 10 минути докато се сгъсти. Пасира се до гладкост.
Кюфтенцата се прехвърлят в тигана и ястието се вари още 5-6 минути. Поръсва се с накълцан магданоз.
Точно по мой вкус, екстра!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Веси!😊 Малката ми щерка не обича патладжан, но тези кюфтенца ги обожава!😋
ОтговорИзтриване