понеделник, 23 април 2018 г.

Кюфтенца от патладжан с доматен сос 



Продукти за 24 броя кюфтенца:

2 патладжана ~ 700 г.
1 яйце
2 скилидки чесън
150 г. галета
100 г. сирене
1/2 връзка магданоз
30 мл. растителна мазнина
сол и черен пипер на вкус

За доматеният сос:

500 г. обелени и нарязани на кубчета домати (може и от консерва)
1 глава кромид лук ~ 50 г.
1 зелена капия ~ 40 г.
30 мл. растителна мазнина
5 г. захар
1-2 ч.л. сух риган
сол и черен пипер на вкус




Патладжанът се измива, почиства се от дръжките и се нарязва на едри кубчета. 



Посолява се 



и се оставя за 30 минути да се освободи от горчивият сок. 



След това се изплаква обилно с вода и се подсушава с домакинска хартия. В дълбок тиган се сгорещява мазнината и патладжанът се готви под капак около 15 минути, докато омекне. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя леко да се охлади. 



Слага се в купата на блендера и заедно с двете скилидки чесън 



се пасира до гладкост.



Прехвърля се в купа. Добавят се нарязаният на ситно магданоз, яйцето, настърганото сирене 



и галетата. 



Омесва се добре и от сместа



се оформят 24 топчета, които се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и леко намазана с мазнина. 



Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.
За сосът, в тиган се сгорещява мазнината. Добавят се нарязаните на ситно лук и зелена капия. 



Запържват се 5-6 минути. Подправят се със сол и черен пипер. Прибавят се доматите, захарта и сухият риган 



и сосът се вари около 10 минути докато се сгъсти. Пасира се до гладкост. 



Кюфтенцата се прехвърлят в тигана и ястието се вари още 5-6 минути. Поръсва се с накълцан магданоз.
От сосът може да се оформи канапе, върху което да се подредят кюфтенцата.


2 коментара:

  1. Точно по мой вкус, екстра!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Веси!😊 Малката ми щерка не обича патладжан, но тези кюфтенца ги обожава!😋

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...