сряда, 9 май 2018 г.

Пица-хляб Маргарита на балончета



Продукти за тава с диаметър 28 см.:

За тестото:

160 мл. топла вода
5 г. суха мая
5 г. захар
35 мл. зехтин 
5 г. сол
около 330 г. брашно

За гарниране:

250 мл. доматен сок
2 скилидки чесън или 1 ч. л. сух
250 г. моцарела за пици (кашкавал)
30 г. настърган пармезан
листенца пресен босилек (аз имах замразен)


От топлата вода, маята, захарта и 100 г. от брашното се прави квас. Оставя се да шупне. Прибавят се зехтина, солта и останалото брашно и се омесва меко тесто. Намазва се обилно с мазнина и се слага в найлонова торба. 


Прибира се в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ. Това е необходимо, за да се оформят по-лесно балончетата и да запазят формата си при печене.
От охладеното тесто се оформят топчета с големина на орех и се слагат в тавата (около 20 броя). 


Сипват се 2/3 от доматеният сок 


и топчетата се намазват от всички страни с него. 


Отгоре се разпределят пресованият чесън, 2/3 от настърганата моцарела за пици, настърганият пармезан и листенцата босилек. 


Пицата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 15 минути, 


след което се изважда от фурната. Поръсва се с останалата моцарела, полива се с отделената 1/3 от доматеният сок и се поръсва с листенца босилек. 


Допича се още за 15-20 минути до получаване на апетитен златист загар.




2 коментара:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...