неделя, 20 май 2018 г.














Продукти за 60 броя:

60 броя пресни или консервирани лозови листа  
250 г. ориз Баланс (Krina)
250 мл. гореща вода
3 връзки зелен лук ~ 200 г. или 1 глава кромид
80 мл. растителна мазнина
10 листенца пресен джоджен или 1/2 връзка копър
10 г. сол  
 1/2 ч. л. черен пипер  
50 мл. доматен сок

 кисело мляко за поднасяне



Лозовите листа се измиват и се почистват от дръжките. 


Бланшират се за 2-3 минути във вряща подсолена вода 


и след това се прехвърлят в купа със студена вода. 


При бланширането листата променят цвета си. 
Ако ще се използват консервирани листа трябва да се отцедят от марината и да се залеят с гореща вода за 10 минути. След това се изплакват със студена вода, оставят се да се отцедят и са готови за навиване.
В тиган се сгорещява мазнината. Добавят се ситно нарязаният пресен лук (кромид) и измитият и отцеден ориз 


и се запържват 5-6 минути на умерен огън. Сипва се горещата вода и готвенето продължава, докато оризът я поеме напълно. Накрая се прибавят доматеният сок, нарязаният на ситно джоджен (копър), солта и черният пипер 


и всичко се разбърква добре.


На дъното на тенджера се слагат няколко лозови листа, за да не залепнат сармичките при варенето. 


Завиват се стегнати сармички, както е показано на снимките 

1
5
2
6
3
7
4
8
и се подреждат в тенджерата плътно една до друга. 


Завиват се с няколко лозови листа, 


а отгоре се слага чиния да ги притисне, за да не се разместят при варенето. 


Налива се вода, колкото да ги покрие. Похлупват се с капак и се варят на умерен огън около 1 час.


Сервират се с кисело мляко по желание или полети с лимонов сок.




1 коментар:

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...