неделя, 6 май 2018 г.




Продукти за тестото:

20 г. прясна мая или 7 г. суха
5 г. захар
1 яйце + 1 белтък
200 мл. топло прясно мляко
30 мл. олио
5 г. сол
около 400 г. брашно


1 жълтък за намазване

                             20 г. краве масло  



От топлото мляко, маята, захарта и 100 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне.

Добавят се олиото, яйцето + белтъка, солта 




и останалото брашно 



и се омесва меко и еластично тесто. 
Намазва се с олио, слага се в купа 



и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. 



От тестото се отделя 1 по-голяма топка за глава на овчицата, 23 по-малки топчета за оформяне на вълната и 5 малки топчета за уши, крака и опашка. 



От всяко топче за вълната с ръце се прави фитил  



и се завива на охлюв. 



Овчицата се оформя както е на снимката и се оставя да втаса за 20 минути. 



Намазва се с разбит жълтък. 



Питката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на златиста коричка. 
След това се изважда от фурната и се намазва с краве масло.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...