Продукти за тестото:
20 г. прясна
мая или 7 г. суха
5 г. захар
1 яйце + 1
белтък
200 мл.
топло прясно мляко
30 мл. олио
5 г. сол
около 400
г. брашно
1 жълтък за
намазване
20 г. краве масло
От топлото мляко, маята, захарта и
100 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне.
Добавят се олиото, яйцето + белтъка, солта
и останалото брашно
и се омесва меко и еластично тесто.
От тестото се отделя 1 по-голяма топка за глава
на овчицата, 23 по-малки топчета за оформяне на вълната и 5 малки топчета за
уши, крака и опашка.
От всяко топче за вълната с ръце се прави фитил
и се завива на охлюв.
Овчицата се оформя както е на снимката и се оставя да втаса за 20 минути.
Намазва се с разбит жълтък.
Питката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на златиста коричка.
След това се изважда от фурната и се намазва с краве масло.
и се завива на охлюв.
Овчицата се оформя както е на снимката и се оставя да втаса за 20 минути.
Намазва се с разбит жълтък.
Питката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на златиста коричка.
След това се изважда от фурната и се намазва с краве масло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар