четвъртък, 17 май 2018 г.




Продукти за тавичка с размери 20х25 см.:

400 г. тиквички

За кюфтенцата (30 броя):

600 г. телешка кайма
1/2 глава кромид лук
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

За доматеният сос:

250 мл. доматен сок
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 малък морков
20 мл. олио
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух босилек

За сос Бешамел:

20 г. краве масло
10 мл. олио
20 г. брашно
150 мл. прясно мляко
100 мл. зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус

50 г. настърган кашкавал за поръсване


Тиквичките се режат на дълги и тънки ленти (30 броя), с помощта на кухненско ренде Бьорнер или белачка за зеленчуци. Поръсват се със сол 


и се оставят за 20-30 минути, да се отцедят от излишната течност. След това се подсушават с домакинска хартия.


Продуктите за кюфтетата се слагат в купа 


и се омесват добре. Оформят се 30 кюфтенца с големина на орех.


За доматеният сос, в сгорещената мазнина се запържват ситно нарязаните зелен лук и чесън и настърганият морков, в продължение на 4-5 минути. 


Добавят се доматеният сос и захарта.  Подправя се със сол, черен пипер, сух риган и босилек.


Сосът се вари 5-6 минути, докато се сгъсти.


За бешамела, в касерола се сгорещява олиото и маслото. Добавя се брашното 


и се бърка 1-2 минути, докато стане златисто. 


Сипва се горещото прясно мляко, разредено със зеленчуковия бульон 


и се бърка енергично, (за да не се получат бучки), докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол и черен пипер.


На дъното на тава с размери 20х25 см. се разпределя доматеният сос.


Кюфтенцата се увиват в лентичките тиквички












и се подреждат изправени в тавата.


Поливат се със сосът Бешамел 


и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути. 
Изваждат се и се поръсват с настърганият кашкавал. 


Лазанята се допича още 10-15 минути до златисто. Оставя се да се охлади за 30 минути и се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар