Продукти за
тавичка с размери 20х25 см.:
400 г. тиквички
За
кюфтенцата (30 броя):
600 г. телешка кайма
1/2 глава кромид лук
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
За
доматеният сос:
250 мл. доматен сок
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 малък морков
20 мл. олио
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух босилек
За сос
Бешамел:
20 г. краве масло
10 мл. олио
20 г. брашно
150 мл. прясно мляко
100 мл. зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
50 г. настърган кашкавал за поръсване
Тиквичките
се режат на дълги и тънки ленти (30 броя), с помощта на кухненско ренде Бьорнер
или белачка за зеленчуци. Поръсват се със сол
и се оставят за 20-30 минути, да
се отцедят от излишната течност. След това се подсушават с домакинска хартия.
Продуктите
за кюфтетата се слагат в купа
и се омесват добре. Оформят се 30 кюфтенца с
големина на орех.
За
доматеният сос, в сгорещената мазнина се запържват ситно нарязаните зелен лук и
чесън и настърганият морков, в продължение на 4-5 минути.
Добавят се доматеният сос и захарта. Подправя се със сол, черен пипер, сух риган и босилек.
Сосът се вари 5-6 минути, докато се сгъсти.
За
бешамела, в касерола се сгорещява олиото и маслото. Добавя се брашното
и се
бърка 1-2 минути, докато стане златисто.
Сипва се горещото прясно мляко,
разредено със зеленчуковия бульон
и се бърка енергично, (за да не се получат
бучки), докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол и черен пипер.
На
дъното на тава с размери 20х25 см. се разпределя доматеният сос.
Кюфтенцата
се увиват в лентичките тиквички
и се подреждат изправени в тавата.
Поливат
се със сосът Бешамел
и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна
около 30 минути.
Изваждат се и се поръсват с настърганият кашкавал.
Лазанята се
допича още 10-15 минути до златисто. Оставя се да се охлади за 30 минути и се
сервира.
Благодаря Ви за предоставените рецепти Производител съм на зеленчуци и започвам да пробвам рецептите Ви сега с тиквички ,а после и другите
ОтговорИзтриванеИнтересно, ефектно и вкусно!
ОтговорИзтриване