вторник, 8 май 2018 г.






Продукти за 4 порции:

400 г. паста
4 л. вода
2 с. л. сол

За доматеният сос:

400 г. обелени и нарязани на кубчета домати (може и от консерва)
1 глава кромид лук ~ 50 г.
1 зелена капия ~ 50г.
5 г. захар
1-2 ч.л. сух риган
1 ч. л. сух босилек
сол и черен пипер на вкус
30 мл. растителна мазнина

За кюфтенцата:

350 г. кайма
1/2 глава кромид лук ~ 25 г.
1 яйце
1 филия стар хляб
топло прясно мляко за накисване на хляба
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. л. кимион
1 ч. л. чубрица
1/2 връзка магданоз

настърган пармезан за поръсване



Всички продукти за кюфтенцата се слагат в купа и се омесват добре. Каймата се оставя да престои около 30 минути в хладилника.
За сосът, в дълбок тиган се сгорещява мазнината. Добавят се нарязаните на ситно кромид лук и зелена капия и се задушават под капак 6-7 минути.


Прибавят се доматите, захарта, сухият риган, сухият босилек, сол и черен пипер на вкус 


и сосът се вари около 10 минути, докато се сгъсти. Пасира се по желание. 
От каймата се оформят 16-20 кюфтенца (по 4-5 на порция), който се изпържват в сгорещено олио или се изпичат във фурната.
Пастата се сварява във вряща подсолена вода, толкова време, колкото е указано на опаковката.
Кюфтенцата се прибавят към соса. 


Сипва се сварената паста 


и всичко се разбърква.


Сервира се веднага, поръсена с настърган пармезан.




Няма коментари:

Публикуване на коментар