Продукти за
4 порции:
400 г. паста
4 л. вода
2 с. л. сол
За доматеният
сос:
400 г.
обелени и нарязани на кубчета домати (може и от консерва)
1 глава
кромид лук ~ 50 г.
1 зелена
капия ~ 50г.
5 г. захар
1-2 ч.л.
сух риган
1 ч. л. сух
босилек
сол и черен
пипер на вкус
30 мл.
растителна мазнина
За кюфтенцата:
350 г.
кайма
1/2 глава
кромид лук ~ 25 г.
1 яйце
1 филия
стар хляб
топло
прясно мляко за накисване на хляба
сол и черен
пипер на вкус
1/2 ч. л.
кимион
1 ч. л.
чубрица
1/2 връзка
магданоз
настърган
пармезан за поръсване
Всички продукти за кюфтенцата се
слагат в купа и се омесват добре. Каймата се оставя да престои около 30 минути
в хладилника.
За сосът, в дълбок тиган се
сгорещява мазнината. Добавят се нарязаните на ситно кромид лук и зелена капия и
се задушават под капак 6-7 минути.
Прибавят се доматите, захарта, сухият риган,
сухият босилек, сол и черен пипер на вкус
и сосът се вари около 10 минути,
докато се сгъсти. Пасира се по желание.
От каймата се оформят 16-20
кюфтенца (по 4-5 на порция), който се изпържват в сгорещено олио или се изпичат
във фурната.
Пастата се сварява във вряща
подсолена вода, толкова време, колкото е указано на опаковката.
Кюфтенцата се прибавят към соса.
Сипва се сварената паста
и всичко се разбърква.
Сервира се веднага, поръсена с
настърган пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар