Продукти:
За тестото:
250 г.
брашно
125 г.
студено краве масло
1 яйце
2-3
с. л. студена вода
сол на вкус
За плънката:
150 г.
бекон
3-4 стръка
зелен лук
10 г. краве масло за запържване
3 яйца
200 мл. млечна готварска сметана
150 г. настъргано сирене Грюер (или чедър)
150 мл. прясно
мляко
1 с. л.
дижонска горчица
сол на вкус
индийско орехче на вкус
Маслото се
настъргва на едро ренде и се смесва с брашното и солта.
С ръце се размесва, до
получаване на маслени трохи.
Добавя се яйцето
и студената вода (ако
има нужда от нея), за да се получи еднородна смес. Меси се за кратко и се
прибира в хладилника за 15 минути.
Беконът се нарязва на кубчета и се запържват в кравето масло за 3-4
минути.
Добавя се нарязаният на едро зелен лук
и се разбърква за 1-2 минути.
Прясното
мляко и горчицата
се разбъркват в купа, с телена бъркалка. Към тях се добавят сметаната и яйцата
и
сместа се разбива добре. Подправя се със сол и индийско орехче.
Форма за пай с диаметър 27-28 см. се намазва с масло.
Охладеното
тесто се поръсва с брашно и се разточва на тънка кора, върху свежото фолио,
за да може по-лесно да се прехвърли в тавата.
Разпределя се равномерно във формата, а излишните краища се изрязват.
След това
тестото се набучва с вилица и се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна, около
15-20 минути до порозовяване.
Върху готовото тесто се изсипват бекона и зеления лук,
залива се с
яйчената смес,
поръсва се със сирене Грюер (чедър)
и отново се връща във
фурната до получаване на златиста коричка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар