събота, 14 март 2015 г.

Киш Лорен



Продукти:


За тестото:

250 г. брашно
125 г. студено краве  масло
1 яйце
2-3 с. л. студена вода
сол на вкус

За плънката:

150 г. бекон
3-4 стръка зелен лук
10 г. краве масло за запържване
3 яйца
200 мл. млечна готварска сметана
150 г. настъргано сирене Грюер (или чедър)
150 мл. прясно мляко
1 с. л. дижонска горчица
сол на вкус
индийско орехче на вкус





Маслото се настъргва на едро ренде и се смесва с брашното и солта. 


С ръце се размесва, до получаване на маслени трохи. 

Добавя се яйцето 


и студената вода (ако има нужда от нея), за да се получи еднородна смес. Меси се за кратко и се прибира в хладилника за 15 минути.
Беконът се нарязва на кубчета и се запържват в кравето масло за 3-4 минути. 


Добавя се нарязаният на едро зелен лук 


и се разбърква за 1-2 минути.
Прясното мляко и горчицата 


се разбъркват  в купа, с телена бъркалка. Към тях се добавят сметаната и яйцата 


и сместа се разбива добре. Подправя се със сол и индийско орехче.


Форма за пай с диаметър 27-28 см. се намазва с масло.
Охладеното тесто се поръсва с брашно и се разточва на тънка кора, върху свежото фолио, 


за да може по-лесно да се прехвърли в тавата.


Разпределя се равномерно във формата, а излишните краища се изрязват.


След това тестото се набучва с вилица и се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна, около 15-20 минути до порозовяване.
Върху готовото тесто се изсипват бекона и зеления лук, 

залива се с яйчената смес, 


поръсва се със сирене Грюер (чедър) 


и отново се връща във фурната до получаване на златиста коричка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...