сряда, 28 декември 2016 г.


Адаптирано от тук


Продукти за 10 броя:

За тестото:

170 мл. топла вода
7 г. суха мая
10 г. захар
7 г. сол
30 мл. зехтин
1 яйце
400 г. брашно
1 ч. л. суха мащерка
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. чесън на прах

За кюфтетата:

400 г. кайма
1 глава лук около 120 г.
1 яйце
40 г. галета
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. доматено пюре
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. чимен
1/4 ч. л. суха мащерка
1 с. л. накълцан магданоз

олио за намазване

кашкавал за поръсване




За тестото от топлата вода, маята, захарта и 150 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне.


Добавят се зехтинът, яйцето, солта, подправките (мащерка, риган, чесън на прах) 




и останалото пресято брашно и се омесва меко тесто. Намазва се с олио и се оставя да втаса. 




За кюфтетата лукът се нарязва на ситно. Добавят се каймата, яйцето, галетата, подправките (сол и черен пипер, червен пипер, риган, чубрица, чимен, мащерка и накълцан магданоз) и доматеното пюре



и всичко се омесва добре. 



От каймата се оформят 30 кюфтенца


(по 3 на шишче), като се оставя разстояние между тях.


От тестото се оформят 10 фитила с дължина около 25 см.,


който се увиват около кюфтенцата.

1
3

2
4
6


5
Така се оформят и останалите шишчета. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да починат за 20 минути. Намазват се със зехтин


и се поръсват с настърган кашкавал. 


Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на апетитен златист загар. 







 

2 коментара:

  1. Рецептата е страхотна - и като идея за оформяне, и като съчетание и съотношение на подправките. Правих ги за събиране вкъщи, харесахме ги много и възрастните, и малчуганите

    ОтговорИзтриване