Продукти за 10 броя:
За тестото:
170 мл. топла вода
7 г. суха мая
10 г. захар
7 г. сол
30 мл. зехтин
1 яйце
400 г. брашно
1 ч. л. суха мащерка
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. чесън на прах
За кюфтетата:
400 г. кайма
1 глава лук около 120 г.
1 яйце
40 г. галета
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. доматено пюре
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. чимен
1/4 ч. л. суха мащерка
1 с. л. накълцан магданоз
олио за намазване
кашкавал за поръсване
За тестото от топлата вода, маята, захарта и 150 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне.
Добавят се зехтинът, яйцето, солта, подправките (мащерка, риган, чесън на прах)
и останалото пресято брашно и се омесва меко тесто. Намазва се с олио и се оставя да втаса.
За кюфтетата лукът се нарязва на ситно. Добавят се каймата, яйцето, галетата, подправките (сол и черен пипер, червен пипер, риган, чубрица, чимен, мащерка и накълцан магданоз) и доматеното пюре
и всичко се омесва добре.
От каймата се оформят 30 кюфтенца
(по 3 на шишче), като се оставя разстояние между тях.
От тестото се оформят 10 фитила с дължина около 25 см.,
който се увиват около кюфтенцата.
1 |
3 |
2 |
4 |
6 |
5 |
и се поръсват с настърган кашкавал.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на апетитен златист загар.
Рецептата е страхотна - и като идея за оформяне, и като съчетание и съотношение на подправките. Правих ги за събиране вкъщи, харесахме ги много и възрастните, и малчуганите
ОтговорИзтриванеМного се радвам! :)
Изтриване