Продукти за форма с диаметър 27 см.:
За тестото:
125 г. студено краве
масло, нарязано на кубчета
200 г. брашно
5 г. сол
65 г. кисело мляко
1/4 ч. л. суха мащерка
За плънката:
20 мл. олио
2 стръка праз лук
200 г. бекон
1/4 ч. л. суха мащерка
1/4 ч. л. чимен (по
желание)
сол и черен пипер на
вкус
За заливката:
3 яйца размер М
120 мл. прясно мляко
120 мл. течна млечна
сметана за готвене
1/4 ч. л. чесън на прах
сол и черен пипер на
вкус
50 г. настърган пушен кашкавал Скаморца
30 г. настърга Скаморца
за гарниране
За тестото нарязаното на
кубчета студено масло се смесва с пресятото брашно, солта и сухата мащерка в
купата на миксера
и бързо се оформя тесто,
което се завива във
фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника да 30 минути.
През това време се
приготвя плънката.
Беконът се реже на малки
кубчета и се запържва в мазнината до златисто.
Изважда се в чиния, а в
останалата мазнина на слаб огън се задушава нарязаният на полумесеци праз лук
за 6-7 минути. Подправя се със сол, черен пипер и суха мащерка и се оставя да
се охлади.
Форма за пай с диаметър
27 см. се намазва с масло. Тестото се поръсва с брашно и се разточва на тънка
кора върху свежото фолио, за да може по-лесно да се прехвърли в тавата.
Тестото
се разпределя равномерно във формата, като излишното се отстранява. Тестената
основа се надупчва с вилица
и се пече в предварително загрята на 170 градуса
фурна около 20 минути до порозовяване.
За заливката в купа се
разбиват яйцата с течната сметана и прясното мляко.
Прибавят се подправките и
насърганата скаморца
и всичко се разбърква.
Върху изпечената основа
се разпределят запържените праз лук и бекон и отгоре се сипва заливката.
Кишът
се гарнира с настърганата скаморца и се пече в предварително загрята на 200
градуса фурна без вентилатор 25-30 минути до получаване на апетитен златист
загар.
Охлажда се 30-40 минути
и е готов за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар