петък, 2 декември 2016 г.







Продукти за форма с диаметър 27 см.:

За тестото:

125 г. студено краве масло, нарязано на кубчета
200 г. брашно
5 г. сол
65 г. кисело мляко
1/4 ч. л. суха мащерка


За плънката:

20 мл. олио
2 стръка праз лук
200 г. бекон
1/4 ч. л. суха мащерка
1/4 ч. л. чимен (по желание)
сол и черен пипер на вкус


За заливката:


3 яйца размер М
120 мл. прясно мляко
120 мл. течна млечна сметана за готвене
1/4 ч. л. чесън на прах
сол и черен пипер на вкус

30 г. настърга Скаморца за гарниране





За тестото нарязаното на кубчета студено масло се смесва с пресятото брашно, солта и сухата мащерка в купата на миксера


и се бърка до получаване на маслени трохи. Сипва се киселото мляко 


и бързо се оформя тесто, 




което се завива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника да 30 минути.  
През това време се приготвя плънката. 


Беконът се реже на малки кубчета и се запържва в мазнината до златисто.


Изважда се в чиния, а в останалата мазнина на слаб огън се задушава нарязаният на полумесеци праз лук за 6-7 минути. Подправя се със сол, черен пипер и суха мащерка и се оставя да се охлади. 


Форма за пай с диаметър 27 см. се намазва с масло. Тестото се поръсва с брашно и се разточва на тънка кора върху свежото фолио, за да може по-лесно да се прехвърли в тавата.


Тестото се разпределя равномерно във формата, като излишното се отстранява. Тестената основа се надупчва с вилица


и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна около 20 минути до порозовяване.


За заливката в купа се разбиват яйцата с течната сметана и прясното мляко.


Прибавят се подправките и насърганата скаморца


и всичко се разбърква. 
Върху изпечената основа се разпределят запържените праз лук и бекон и отгоре се сипва заливката.


Кишът се гарнира с настърганата скаморца и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор 25-30 минути до получаване на апетитен златист загар. 

Охлажда се 30-40 минути и е готов за сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар