петък, 16 декември 2016 г.





Източник: Опитайте...:


Продукти за 23-24 броя:

100 г. меко масло
100 г. пудра захар
1 яйце размер L
130 г. брашно
115 г. брашно + 15 г. натурално какао + 1/3 ампула ромова есенция (по желание)

20 г. разтопен шоколад за залепяне на панделките
23-24 бр. захарни перлички на д-р Йоткер








Мекото масло се смесва с пудрата захар




и се разбива с телена бъркалка на крем.



Добавя се яйцето



и се разбива докато се поеме. 



Сместа се разделя на две равни части. Към едната се прибавя пресятото брашно (130 г.), а към другата - ромовата есенция (по желание) и пресятото брашно с какаото.



Омесват се бяла и кафява топка тесто, завиват се в стреч фолио 






и се оставят в хладилника за 1 час.
Двете теста се разточват на правоъгълници с размери ~ 16х22 см. и с дебелина 5-6 мм. Всеки правоъгълник се разрязва на 4 ленти по дължина.





















Между две бели ленти се поставя по една кафява и се притиска леко, за да прилепне добре.


Двата оформени "сандвича" се режат по дължина на две равни части.


1/4 от какаовото тесто се отделя за направата на панделките. Останалото кафяво парче тесто се разрязва на 2 равни части по дължина и всяка кафява лента се поставя перпендикулярно


между две раирани ленти.


Трябва да се получи характерното кръстче.
Получените трупчета се притискат добре, завиват се в стреч фолио и се слагат във фризера за 30 минути, за да станат достатъчно твърди и лесни за разрязване. С остър нож се режат "кутийки" с дебелина около 1 см.


и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, като се оставя разстояние между тях.


Пекат се в предварително загрята на 160 градуса без вентилатор фурна около 20 минути, за да останат бели. 


От останалото кафяво тесто се оформят панделките, като първо се изрязват квадратчета със страна 2 см.,


а после се разделят диагонално и се получават 4 триъгълничета,


от които две по две се оформят панделките. Пекат се 5-6 минути на 160 градуса.


Панделките се залепят с разтопен шоколад и се украсяват със захарни перлички на д-р Йоткер.


Няма коментари:

Публикуване на коментар