Продукти за 35 - 40
броя:
130 г. мед
75 г. захар
1 яйце
50 г. краве масло
250 г. пресято брашно
щипка сол
1/2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода
бикарбонат
1/2 ч. л.смлян микс от
подправки за меденки (канела, анасон, карамфил, индийско орехче, кардамон,
джинджифил)
брашно за доизмесване и разточване
брашно за доизмесване и разточване
В тенджерка се смесват
меда, захарта и маслото
и леко се загряват, докато се
разтопят.
Добавят се подправките и
яйцето
и всичко се разбърква добре.
В купа се пресяват сухите
съставки
и на порции се добавят към
влажните.
Омесва се тесто, което е
лепкаво, завива се в стреч фолио
и се слага в хладилника
за 1 час, за да си поеме ароматите.
Готовото тесто се
разточва
на кора с дебелина 1/2 см.,
като се поръсва с брашно, за да не лепне и с формички
се изрязват сладки.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително
загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 8-10 минути.
Забележка: Хубаво е сладките да се
оставят да престоят поне седмица преди консумация, като се съхраняват в
подходяща кутия!
В украсяването на меденките участваха и моите две принцеси, за което много им благодаря!
За украсата използвахме фондан, сладкарски флумастери, гел бои на д-р Йоткер, перлички и перлен блясък.
Няма коментари:
Публикуване на коментар