Продукти за тава с диаметър 27-28 см.:
За основата:
100 г. киноа
1 стрък праз лук
1 скилидка чесън
1 домат ~ 100 г. обелен
и нарязан на кубчета
1/2 ч. л. захар
30 мл. олио
1 ч. л. сух риган
1 яйце
80 г. галета
сол и черен пипер на
вкус
За гарниране:
2 топки моцарела по 125
г.
3 средни домата ~ 300 г.
5-6 листенца босилек
сол на вкус
зехтин
Киноата се измива и се
вари във вряща подсолена вода 20-25 минути,
докато увеличи обема си
и след това се прецежда.
Празът се реже на ситно,
посолява се и се запържва в мазнината за 4-5 минути, докато омекне. Прибавят се
пресованият чесън, доматът, захарта и сухият риган и се готви още 4-5 минути.
Оставя се да се
охлади.
В купа се смесват
сварената киноа, доматената смес, яйцето, галетата, сол и черен пипер на вкус
Тавата, в която ще печем
ястието се намазва с мазнина и се поръсва обилно с галета.
Сипва се сместа и се
разстила равномерно с помощта на мокра лъжица.
Отгоре се подреждат
нарязаните на кръгчета домати и моцарела, като се редуват и застъпват и тук-там
се слагат листенца босилек.
Посолява се и се полива
със струйка зехтин.
Пицата се пече в
предварително загрята на 200 градуса фурна 25-30 минути, докато придобие
апетитен златист загар.
Оставя се да се охлади
за 30 минути и е готова за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар