понеделник, 12 декември 2016 г.

















Продукти за тава с диаметър 27-28 см.:


За основата:

100 г. киноа

1 стрък праз лук
1 скилидка чесън
1 домат ~ 100 г. обелен и нарязан на кубчета
1/2 ч. л. захар
30 мл. олио
1 ч. л. сух риган

1 яйце
80 г. галета
сол и черен пипер на вкус


За гарниране:

2 топки моцарела по 125 г.
3 средни домата ~ 300 г.
5-6 листенца босилек
сол на вкус
зехтин 




Киноата се измива и се вари във вряща подсолена вода 20-25 минути,



докато увеличи обема си и след това се прецежда.  



Празът се реже на ситно, посолява се и се запържва в мазнината за 4-5 минути, докато омекне. Прибавят се пресованият чесън, доматът, захарта и сухият риган и се готви още 4-5 минути.



Оставя се да се охлади.   
В купа се смесват сварената киноа, доматената смес, яйцето, галетата, сол и черен пипер на вкус


и всичко се разбърква добре.
Тавата, в която ще печем ястието се намазва с мазнина и се поръсва обилно с галета.



Сипва се сместа и се разстила равномерно с помощта на мокра лъжица. 



Отгоре се подреждат нарязаните на кръгчета домати и моцарела, като се редуват и застъпват и тук-там се слагат листенца босилек.



Посолява се и се полива със струйка зехтин. 
Пицата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна 25-30 минути, докато придобие апетитен златист загар.

Оставя се да се охлади за 30 минути и е готова за сервиране.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...