Източник: Royal Kuki
Продукти за тава с
размери ~ 20х30 см.:
За тестото:
3 яйца размер L
130 г. кристална захар
250 г. кисело мляко
90 г. олио
220 г. брашно
170 г. грис от твърда пшеница
10 г. бакпулвер
5 г. сода за хляб
настърганата кора на 1 портокал
За сиропа:
600 мл. вода
500 г. захар
100 мл. прясно изцеден портокалов сок
За декорация:
портокалови корички, нарязани на тънки ивички и
сварени в сиропа
За сиропа в касерола
се смесват захарта, водата и прясно изцеденият портокалов сок. Готви се на
умерен огън, докато заври. Добавят се портокаловите корички. След 5-6 минути
сиропът се сваля от котлона и се оставя да се охлади напълно заедно с
портокаловите корички.
След това те се
изваждат и се отделят за декорация на сладкиша.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване
(сместа трябва да
утрои обема си). Добавят се киселото мляко, в което предварително е разтворена
хлебна сода, олиото и настърганата портокалова кора.
С внимателно бъркане с домакинска лопатка се добавят пресятото брашното
с бакпулвера и пшеничния грис. Готовото тесто се сипва в правоъгълна тава,
предварително намазана с масло и поръсена с брашно.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна без
вентилатор около 30-40 минути. Горещият сладкиш се залива с изстиналият сироп и
се нарязва на еднакви парчета.
Отгоре се подреждат портокаловите корички.
Портокаловото реване трябва да отлежи най-малко 2 часа (най-добре за 1
нощ), за да попие напълно сиропа и е готово за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар