Продукти:
За
тестото:
350 мл. топло прясно мляко
10 г. суха мая или 25 г. свежа
75 г. захар
1 яйце
5 г. сол
50 г. разтопено краве масло
600-650 г. брашно
За
пълнежа:
150 г. течен шоколад Нутела
50 г. натурален шоколад
За
намазване:
150-200 г. сладко от ягоди
От
топлото прясно мляко, маята, 10 г. от захарта и 150 г. от брашното се прави
квас и се оставя да шупне.
Добавят се яйцето, останалата захар, солта, мекото масло и останалото брашно
и се омесва меко тесто,
което се слага в дълбока купа и се оставя на топло да втаса.
Добавят се яйцето, останалата захар, солта, мекото масло и останалото брашно
и се омесва меко тесто,
което се слага в дълбока купа и се оставя на топло да втаса.
Натуралният
шоколад се стапя на водна баня или в микровълнова фурна. Смесва се с Нутелата
и се разбърква добре.
и се разбърква добре.
Втасалото
тесто се слага върху набрашнен плот и се разточва на кора, която се намазва
равномерно с течния шоколад.
От тестото се оформя квадрат, като първо се сгъва дясната му страна,
след това лявата,
после се прегъва долният край
и накрая горния.
Тестеният квадрат се обръща с ръба надолу и се разточва внимателно на кора с дебелина 1 см.
С остър нож или нож за пица се режат ленти широки 1-2 см.
Всяка лента се усуква като двата и срещуположни края се навиват в различни посоки.
От тестото се оформя квадрат, като първо се сгъва дясната му страна,
след това лявата,
после се прегъва долният край
и накрая горния.
Тестеният квадрат се обръща с ръба надолу и се разточва внимателно на кора с дебелина 1 см.
С остър нож или нож за пица се режат ленти широки 1-2 см.
Всяка лента се усуква като двата и срещуположни края се навиват в различни посоки.
Така
оформените усукани ивици се подреждат в правоъгълна тава (тавата на фурната),
покрита с хартия за печене близо една до друга.
Оставят се да втасат за 30 минути и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 15 минути.
Оставят се да втасат за 30 минути и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 15 минути.
Изпечената
кора се покрива с кърпа и се оставя да изстине за 10 минути. Обръща се върху
лист пергаментова хартия и се намазва старателно със сладкото от ягоди.
След това с помощта на хартията се завива на стегнато руло,
което допълнително се стяга с кърпа и се оставя така да изстине напълно.
След това с помощта на хартията се завива на стегнато руло,
което допълнително се стяга с кърпа и се оставя така да изстине напълно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар