петък, 31 март 2017 г.































Източник: Tortelina

Продукти:

За тестото:

350 мл. топло прясно мляко
10 г. суха мая или 25 г. свежа
75 г. захар
1 яйце
5 г. сол
50 г. разтопено краве масло
600-650 г. брашно

За пълнежа:

150 г. течен шоколад Нутела
50 г. натурален шоколад

За намазване: 

150-200 г. сладко от ягоди




От топлото прясно мляко, маята, 10 г. от захарта и 150 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне. 



Добавят се яйцето, останалата захар, солта, мекото масло и останалото брашно 



и се омесва меко тесто, 



което се слага в дълбока купа и се оставя на топло да втаса. 



Натуралният шоколад се стапя на водна баня или в микровълнова фурна. Смесва се с Нутелата 



и се разбърква добре. 
Втасалото тесто се слага върху набрашнен плот и се разточва на кора, която се намазва  равномерно с течния шоколад.  



От тестото се оформя квадрат, като първо се сгъва дясната му страна, 



след това лявата, 



после се прегъва долният край 



и накрая горния. 



Тестеният квадрат се обръща с ръба надолу и се разточва внимателно на кора с дебелина 1 см.  



С остър нож или нож за пица се режат ленти широки 1-2 см. 



Всяка лента се усуква като двата и срещуположни края се навиват в различни посоки.



Така оформените усукани ивици се подреждат в правоъгълна тава (тавата на фурната), покрита с хартия за печене близо една до друга. 



Оставят се да втасат за 30 минути и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 15 минути.



Изпечената кора се покрива с кърпа и се оставя да изстине за 10 минути. Обръща се върху лист пергаментова хартия и се намазва старателно със сладкото от ягоди. 



След това с помощта на хартията се завива на стегнато руло, 



което допълнително се стяга с кърпа и се оставя така да изстине напълно. 

След това кърпата и хартията се отстраняват, 



мраморното руло се нарязва на парчета и се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар