Продукти
за кръгла форма с диаметър 24 см. или продълговата форма с размери 40х10 см.:
За
основата:
170 г. брашно
30 г. сусам
5 г. сол
90 г. студено краве масло
1 яйце
За
плънката:
100 г. листа от коприва
3 яйца
150 мл. течна готварска сметана President
2 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън или 1/2 ч. л. на прах
100 г. сирене
сол и черен пипер
60 г. настърган кашкавал за поръсване
За
основата в купа се смесват брашното, солта и сусама.
Добавя се студеното краве
масло, нарязано на кубчета
и с пръсти се оформят едри маслени трохи. Прибавя се
яйцето
и бързо се оформя тесто,
което се увива в свежо фолио и се прибира в
хладилника за 30 минути. След това се разточва на кора и се прехвърля в
избраната форма, като излишното тесто се отстранява. Основата се набожда с
вилица
и се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна 20 минути, след
което се оставя да се охлади.
Копривата
се измива и се попарва във вряща подсолена вода и оцет за 3-4 минути.
Отцежда
се добре и се нарязва на едро.
За
плънката в купа се разбиват яйцата със сметаната. Добавят се натрошеното
сирене, копривата, зеленият лук и чесън нарязани на ситно, сол и черен пипер на
вкус и всичко се разбърква.
Плънката
се сипва върху охладената основа и се разстила равномерно.
Отгоре
се поръсва с настърган кашкавал
и се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна 30-35 минути до златисто.
Много,много вкусно! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриване