четвъртък, 23 март 2017 г.


















Продукти за кръгла форма с диаметър 24 см. или продълговата форма с размери 40х10 см.:

 За основата: 

170 г. брашно
30 г. сусам
5 г. сол
90 г. студено краве масло
1 яйце

За плънката:

100 г. листа от коприва
3 яйца
150 мл. течна готварска сметана President
2 стръка зелен лук 
1 стрък пресен чесън или 1/2 ч. л. на прах
100 г. сирене
сол и черен пипер

60 г. настърган кашкавал за поръсване




За основата в купа се смесват брашното, солта и сусама. 


Добавя се студеното краве масло, нарязано на кубчета 


и с пръсти се оформят едри маслени трохи. Прибавя се яйцето 


и бързо се оформя тесто, 


което се увива в свежо фолио и се прибира в хладилника за 30 минути. След това се разточва на кора и се прехвърля в избраната форма, като излишното тесто се отстранява. Основата се набожда с вилица 


и се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна 20 минути, след което се оставя да се охлади.


Копривата се измива и се попарва във вряща подсолена вода и оцет за 3-4 минути. 


Отцежда се добре и се нарязва на едро.
За плънката в купа се разбиват яйцата със сметаната. Добавят се натрошеното сирене, копривата, зеленият лук и чесън нарязани на ситно, сол и черен пипер на вкус и всичко се разбърква. 


Плънката се сипва върху охладената основа и се разстила равномерно. 
Отгоре се поръсва с настърган кашкавал 


и се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна 30-35 минути до златисто.




2 коментара:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...