Адаптирано от тук
Продукти:
За
тестото:
250 мл. топла вода
7 г. суха мая
5 г. захар
10 г. сол
30 мл. зехтин
450-500 г. брашно
За
гарниране:
1 домат ~ 150 г.
5-6 едри маслини Каламата
1 с. л. сух риган
20 мл. зехтин за поливане
сол на вкус за поръсване
листенца пресен босилек за украса
От
топлата вода, маята, захарта и 150 г. от брашното се прави квас и се оставя да
шупне.
Добавят
се солта, зехтина и останалото брашно.
Омесва се меко тесто и се намазва с мазнина.
Слага се в дълбока купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса,
докато удвои обема си.
От тестото се оформя фитил с дебелина около 3 см. и дължина
около 2 метра.
Усуква се
и се завива на охлюв.
Слага се в тава с диаметър 30
см. и се оставя да втаса за още 20
минути.
През това време доматите се почистват от семките и се нарязват на малки
кубчета. Подсушават се с домакинска хартия и се подреждат върху тестото.
Маслините се почистват от костилките и се нарязват на парчета с големина на
доматените кубчета. Подреждат се върху тестото.
Фокачата се поръсва със сухият
риган и сол на вкус. Полива се със зехтинът
и се пече в предварително загрята
на 180 градуса фурна до златисто.
Няма коментари:
Публикуване на коментар