петък, 10 март 2017 г.



Адаптирано от тук


Продукти:

За тестото:

250 мл. топла вода
7 г. суха мая
5 г. захар
10 г. сол
30 мл. зехтин
450-500 г. брашно


За гарниране:

1 домат ~ 150 г.
5-6 едри маслини Каламата
1 с. л. сух риган
20 мл. зехтин за поливане
сол на вкус за поръсване

листенца пресен босилек за украса




От топлата вода, маята, захарта и 150 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне.


Добавят се солта, зехтина и останалото брашно. 


Омесва се меко тесто и се намазва с мазнина. 


Слага се в дълбока купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. 


От тестото се оформя фитил с дебелина около 3 см. и дължина около 2 метра. 


Усуква се 


и се завива на охлюв. 


Слага се в тава с диаметър 30 см. и се оставя да втаса за  още 20 минути. 
През това време доматите се почистват от семките и се нарязват на малки кубчета. Подсушават се с домакинска хартия и се подреждат върху тестото. Маслините се почистват от костилките и се нарязват на парчета с големина на доматените кубчета. Подреждат се върху тестото. 
Фокачата се поръсва със сухият риган и сол на вкус. Полива се със зехтинът 


и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...