Пиде с кайма и яйце
Пиде е тънък турски
хляб, който прилича на пица и може да се приготви с различни плънки. Има кръгла
форма или форма на лодка.
Продукти за 4 броя:
За
тестото:
5 г. суха мая или 15 г. прясна
100 мл. топла вода
100 г. кисело мляко
5 г. захар
5 г. сол
1 яйце
60 мл. зехтин или олио
около 400 г. брашно
За
плънката:
400 г. телешка или агнешка кайма
1 голяма глава кромид лук ~ 120 г.
1/2 червена чушка капия ~ 50 г.
2 скилидки чесън
1/2 люта чушка или 1/2 ч. л. чили по желание
50 мл. доматен сос
2 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. чубрица
40 мл. зехтин или олио
сол и черен пипер на вкус
резенчета пресен домат за гарниране
160 г. кашкавал за поръсване
4 разбити яйца
1 жълтък за намазване
сусам и черен кимион за поръсване
маслини и листенца магданоз за декориране
От топлата вода, маята,
захарта и 50 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне. Добавят се киселото мляко, яйцето, мазнината, солта и останалото брашно и се оформя тесто, което се меси 5-6 минути. Намазва се с мазнина и се слага в дълбока купа.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.
През това време се приготвя плънката.
В зехтинът се запържват нарязаните на ситно кромид лук, чесън и червена капия и се готвят 9-10 минути на умерен огън докато омекнат.
Прибавя се каймата и 1 с. л. вода и се бърка докато стане на трохи и побелее.
Добавят се нарязаните на
ситно зелен лук и магданоз, кимионът, чубрицата, лютата чушка, сол и черен
пипер на вкус.
Накрая се сипва доматеният сос.
Плънката се разбърква и се готви още 5-6 минути, след което се сваля от котлона и се оставя да се охлади.
От тестото се оформят 4 еднакви топки, който се разточват върху набрашнен плот или пергаментова хартия на много тънки кори с елипсовидна форма. Прави се ръб на тестото, като краищата се подгъват навътре, а върховете се прищъпват. Трябва да се получи лодка.
Всяка лодка се пълни с час от плънката,
гарнира се с резени домат,
поръсва се с 1/4 от настърганият кашкавал и се залива с част от разбитите яйца.
Декорират се с маслинки и листенца магданоз.
Краищата на лодките се намазват с разбит жълтък и се поръсват със сусам и черен кимион.
Така оформените пидета се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загряна на 200 градуса фурна около 25 минути до получаване на златист загар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар