Адаптирано от тук
Маймунският хляб
е печиво, при което тестото преди печене се разделя на отделни топчета.
По-популярен е сладкият вариант на хляба, при който тестените топки са залети
с карамелен сос от масло, канела, стафиди, ядки и др. Името всъщност идва от приликата
на хляба с плодовете на африканското дърво баобаб. Тези плодове са много
хранителни и вкусни и са деликатес за местните маймуни.
За
тестото:
200 мл. топла вода
7 г. суха мая или 20 г. прясна
10 г. захар
10 г. сол
1 яйце
20 мл. олио
150 г. брашно грахам
250-300 г. бяло брашно
За
потапяне:
80 г. разтопено краве масло
3 скилидки чесън
сол на вкус
За
овалване:
1 връзка нарязан на ситно магданоз
маково семе
настъргано сирене чедър
сусам + настърган пармезан + галета
От
топлата вода, маята, захарта и 150 г. от бялото брашно се прави квас и се
оставя да шупне.
Добавя се солта, яйцето, олиото, брашното грахам
и останалото
бяло брашно и се омесва меко тесто.
Намазва се с мазнина и се поставя в дълбока
купа. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема
си.
Кравето
масло се смесва с нарязаният на много ситно или пресован чесън и солта и се
разбърква.
Нарязаният
магданоз, маковото семе, настърганият чедър и сусамът се сипват в отделни
купички.
От
тестото се късат топчета с големината на орех и се потапят в чесновото масло.
След това се овалват в различните покрития и се подреждат в кексова форма с
отвор, предварително намазана с масло като се редуват.
Хлябът
се оставя да втаса за 20 минути и се пече в предварително подгряна на 180
градуса фурна без вентилатор около 30 минути до златисто. Оставя се да изстине за около 30 минути и се изважда от формата в подходяща чиния.
Много интересна идея.Забавно,вкусно,здравословно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Благодаря, Ваня!
Изтриване