Продукти
за форма с диаметър 24 см.:
За
тестото:
1 яйце
100 г. захар
70 мл. прясно мляко
70 г. меко краве масло
5 г. бакпулвер
300-350 г. брашно
1 щипка сол
1 щипка сол
настъргана кора на 1/2 лимон
За
плънката:
1 кг. ябълки
сокът на 1/2 лимон
100 г. захар
30 г. краве масло
30 г. галета
2 г. канела на прах
Ябълките
се обелват, почистват се от дръжките и семките и се настъргват на едро ренде.
Слагат се в касерола и се заливат с лимоновият сок.
Варят се на умерен огън
докато се изпари течността им. Добавят се захарта и маслото
и плънката се вари
още десетина минути. Касеролата се сваля от котлона и към ябълките се добавят
галетата и канелата.
Сместа се разбърква и се оставя да изстине.
За
тестото яйцето се разбива със захарта, докато тя се разтвори напълно.
Добавят
се прясното мляко, мекото краве масло, солта и лимоновата кора и се разбърква.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на порции към сместа.
Омесва се
меко тесто, което се увива в стреч фолио
и се слага в хладилника да стегне за
30 минути.
Тортена
форма с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене, а стените й се намазват
с масло. Тестото се разделя на две равни части, които се разточват на тънки
кори,
като диаметърът на едната кора трябва да е с 2 см. по-голям от диаметъра
на другата.
По-голямата
кора се поставя във формата, като се оформя борд по стените й. Леко се набожда
с вилица.
Сипва
се ябълковата плънка и се заглажда.
Отгоре се слага кората с по-малкият
диаметър.
Краищата
на двете кори се прищъпват, като излишното тесто се изрязва
и се отделя за
декориране на сладкиша. Горната кора също се набожда с вилица.
Сладкишът се декорира по желание и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 35-40 минути.
Оставя
се да изстине напълно, поръсва се с пудра захар и е готов за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар