неделя, 19 март 2017 г.



Адаптирано от тук и тук


Продукти за форма с диаметър 24 см.:

За тестото:

1 яйце
100 г. захар
70 мл. прясно мляко
70 г. меко краве масло
5 г. бакпулвер
300-350 г. брашно
1 щипка сол
настъргана кора на 1/2 лимон

За плънката:

1 кг. ябълки
сокът на 1/2 лимон
100 г. захар
30 г. краве масло
30 г. галета
2 г. канела на прах




Ябълките се обелват, почистват се от дръжките и семките и се настъргват на едро ренде. Слагат се в касерола и се заливат с лимоновият сок. 


Варят се на умерен огън докато се изпари течността им. Добавят се захарта и маслото 


и плънката се вари още десетина минути. Касеролата се сваля от котлона и към ябълките се добавят галетата и канелата. 


Сместа се разбърква и се оставя да изстине.
За тестото яйцето се разбива със захарта, докато тя се разтвори напълно. 


Добавят се прясното мляко, мекото краве масло, солта и лимоновата кора и се разбърква. 


Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на порции към сместа. 


Омесва се меко тесто, което се увива в стреч фолио 


и се слага в хладилника да стегне за 30 минути. 
Тортена форма с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене, а стените й се намазват с масло. Тестото се разделя на две равни части, които се разточват на тънки кори, 


като диаметърът на едната кора трябва да е с 2 см. по-голям от диаметъра на другата. 
По-голямата кора се поставя във формата, като се оформя борд по стените й. Леко се набожда с вилица.


Сипва се ябълковата плънка и се заглажда. 


Отгоре се слага кората с по-малкият диаметър.
Краищата на двете кори се прищъпват, като излишното тесто се изрязва 


и се отделя за декориране на сладкиша. Горната кора също се набожда с вилица. 
Сладкишът се декорира по желание и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 35-40 минути. 


Оставя се да изстине напълно, поръсва се с пудра захар и е готов за сервиране.



























Няма коментари:

Публикуване на коментар