Продукти за 4 порции (8 броя):
8 големи гъби печурки ~
800 г.
За картофеното пюре:
200 г. картофи
40 мл. прясно мляко
15 г. краве масло
сол и черен пипер
1 стрък пресен лук
За плънката с пилешко:
200 г. пилешко филе
50 г. настъргани моркови
50 г. кромид лук
20 мл. олио
30 г. краве масло
сол и черен пипер на
вкус
За хрупкавата коричка:
40 г. настърган пармезан
20 г. галета
Картофите се обелват,
нарязват се на кубчета
и се сваряват в подсолена вода. Още топли се намачкват с
преса за картофи.
Прясното мляко се кипва и в него се слага кравето масло,
за
да се разтопи. Горещата смес се сипва при картофите и се разбърква. Добавят се
сол и черен пипер на вкус и ситно нарязаният зелен лук.
Отново се
разбърква.
Пилешкото филе се реже
на малки кубчета и се запържва в олиото заедно със ситно нарязаният кромид лук,
настърганият морков и пънчетата на гъбите, нарязани на кубчета.
Добавя се кравето масло
и плънката се готви 10-12
минути.
Гъбените шапки се
обелват и с помощта на малка лъжичка се почистват от кафявите пластинки,
намиращи се в тях.
Това се прави с цел да се освободи повече място за плънката.
Намазват се обилно с олио или зехтин и се подреждат в тавичка, покрита с хартия
за печене.
На дъното на всяка гъба се
разстила част от картофеното пюре,
а върху него се сипва от плънката с
пилешко.
Най-отгоре напълнените
гъби се поръсват със сместа от галета и пармезан
и се пекат в предварително
загряна на 200 градуса фурна около 20-25 минути до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар