Източник: Опитайте...:
Продукти за 23-24 броя:
100 г. меко масло
100 г. пудра захар
1 яйце размер L
130 г. брашно
115 г. брашно + 15
г. натурално какао + 1/3 ампула ромова есенция (по желание)
20 г. разтопен шоколад
за залепяне на панделките
23-24 бр. захарни
перлички на д-р Йоткер
Мекото масло се смесва с
пудрата захар
и се разбива с телена бъркалка на крем.
Добавя се яйцето
и се разбива докато се
поеме.
Сместа се разделя на две
равни части. Към едната се прибавя пресятото брашно (130 г.), а към другата -
ромовата есенция (по желание) и пресятото брашно с какаото.
Омесват се бяла и кафява
топка тесто, завиват се в стреч фолио
и се оставят в
хладилника за 1 час.
Двете теста се разточват
на правоъгълници с размери ~ 16х22 см. и с дебелина 5-6 мм. Всеки правоъгълник
се разрязва на 4 ленти по дължина.
Между две бели ленти се поставя по една
кафява и се притиска леко, за да прилепне добре.
Двата оформени
"сандвича" се режат по дължина на две равни части.
1/4 от какаовото
тесто се отделя за направата на панделките. Останалото кафяво парче тесто се
разрязва на 2 равни части по дължина и всяка кафява лента се поставя
перпендикулярно
между две раирани ленти.
Трябва да се получи характерното
кръстче.
Получените трупчета се притискат добре, завиват
се в стреч фолио и се слагат във фризера за 30 минути, за да станат
достатъчно твърди и лесни за разрязване. С остър нож се режат
"кутийки" с дебелина около 1 см.
и се подреждат в тава, покрита с
хартия за печене, като се оставя разстояние между тях.
Пекат се в предварително загрята на 160 градуса
без вентилатор фурна около 20 минути, за да останат бели.
От останалото кафяво тесто се оформят
панделките, като първо се изрязват квадратчета със страна 2 см.,
а после се
разделят диагонално и се получават 4 триъгълничета,
от които две по две се
оформят панделките. Пекат се 5-6 минути на 160 градуса.
Панделките се залепят с разтопен шоколад и се
украсяват със захарни перлички на д-р Йоткер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар