петък, 11 октомври 2019 г.





Адаптирано от тук

Продукти за 1 доза:

1,5 кг. узрели домати от сорт Рома
5-6 скилидки чесън, нарязани на филийки
1 ч. л. сух риган
30 мл. зехтин
сол и черен пипер на вкус

За мариноването:

студено пресован зехтин
3 цели скилиди чесън
листенца пресен босилек

стъклен буркан с вместимост 500 мл.


Узрелите доматите (еднакви по размер), се нарязват надлъжно на две и се подреждат в плитка тава, предварително покрита с пергаментова хартия. Поръсват се със сол, черен пипер и сух риган. Подреждат се филийките чесън и доматите се поливат със зехтин. 
Сушът се 8-10 часа на 100 градуса, в зависимост от големината им. 
Оставят се да се охладят напълно. 
Напълват се плътно в буркан. 
Добавят се целите скилиди чесън, листенцата босилек и зехтин, който трябва да покрие напълно доматите. 
Бурканът се затваря плътно и се прибира в хладилник. 
Трайността на така приготвените сушени домати е не повече от 2 месеца.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...