Адаптирано от тук
Продукти за 1 доза:
1,5 кг. узрели домати от сорт Рома
5-6 скилидки чесън, нарязани на
филийки
1 ч. л. сух риган
30 мл. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За мариноването:
студено пресован зехтин
3 цели скилиди чесън
листенца пресен босилек
стъклен буркан с вместимост 500 мл.
Узрелите доматите (еднакви по размер), се
нарязват надлъжно на две и се подреждат в плитка тава, предварително покрита с
пергаментова хартия. Поръсват се със сол, черен пипер и сух риган. Подреждат се
филийките чесън и доматите се поливат със зехтин.
Сушът се 8-10 часа на 100
градуса, в зависимост от големината им.
Оставят се да се охладят напълно.
Напълват се плътно в буркан.
Добавят се целите скилиди чесън, листенцата
босилек и зехтин, който трябва да покрие напълно доматите.
Бурканът се затваря
плътно и се прибира в хладилник.
Трайността на така приготвените сушени домати
е не повече от 2 месеца.
Няма коментари:
Публикуване на коментар