вторник, 28 март 2017 г.





Адаптирано от тук

Маймунският хляб е печиво, при което тестото преди печене се разделя на отделни топчета. По-популярен е сладкият вариант на хляба, при който тестените топки са залети с карамелен сос от масло, канела, стафиди, ядки и др. Името всъщност идва от приликата на хляба с плодовете на африканското дърво баобаб. Тези плодове са много хранителни и вкусни и са деликатес за местните маймуни.  



Продукти:

За тестото:

200 мл. топла вода
7 г. суха мая или 20 г. прясна
10 г. захар
10 г. сол
1 яйце
20 мл. олио
150 г. брашно грахам
250-300 г. бяло брашно

За потапяне:

80 г. разтопено краве масло
3 скилидки чесън
сол на вкус 

За овалване:

1 връзка нарязан на ситно магданоз
маково семе
настъргано сирене чедър
сусам + настърган пармезан + галета


От топлата вода, маята, захарта и 150 г. от бялото брашно се прави квас и се оставя да шупне. 


Добавя се солта, яйцето, олиото, брашното грахам 


и останалото бяло брашно и се омесва меко тесто. 


Намазва се с мазнина и се поставя в дълбока купа. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. 


Кравето масло се смесва с нарязаният на много ситно или пресован чесън и солта и се разбърква. 
Нарязаният магданоз, маковото семе, настърганият чедър и сусамът се сипват в отделни купички.


От тестото се късат топчета с големината на орех и се потапят в чесновото масло. 









След това се овалват в различните покрития и се подреждат в кексова форма с отвор, предварително намазана с масло като се редуват.


Хлябът се оставя да втаса за 20 минути и се пече в предварително подгряна на 180 градуса фурна без вентилатор около 30 минути до златисто. Оставя се да изстине за около 30 минути и се изважда от формата в подходяща чиния.



2 коментара:

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...