неделя, 12 февруари 2017 г.
































Наименованието Крокан идва от френската дума croquant, която означава - хрупкав.
Приготвя се от карамелизирана захар и ядки. 
След като карамелената смес се втвърди се натрошава на малки парченца.
Крокан може да се приготви с всякакви ядки.


  
Продутки:

100 г. овесени ядки
200 г. кристална захар
3 с. л. вода



Захарта се сипва в тенджерка с дебело дъно и се слага на умерен огън. Добавя се водата. Когато сместа започне да се втечнява се разклаща леко, но не бива да се бърка. След като придобие цвят на светъл карамел,


тенджерата се сваля от котлона.  
Сипват се овесените ядки  



и се разбъркват, за да полепне карамелът по тях.


Готовата смес се изсипва в тава, покрита с хартия за печене и се разстила. Оставя се да се втвърди   и да изстине напълно и след това с чукче за месо се натрошава на парченца с желаната големина. 



Може да се смели и в блендер.
Готовият Крокан може да се съхранява в сух, херметически затворен съд на стайна температура.
Забележка:  Кроканът не бива да се съхранява в хладилник! Затова е най-добре десертите да се декорират с него непосредствено преди поднасянето им!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...