Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:
За картофената кора:
1 кг. картофи
сокът на 1/2 лимон
30 г. меко краве масло
1 яйце
1 с. л. универсална подправка
1 ч. л. сух риган
За киша:
1/2 червена капия,
нарязана на кубчета
1 стрък праз лук
1 скилидка пресован
чесън
400 г. замразен спанак
5 яйца
50 мл. течна готварска
сметана
50 мл. прясно мляко
50 г. настърган кашкавал
или сирене Чедър
150 г. извара
150 г. настъргано сирене
30 мл. зехтин или олио
сол и черен пипер на вкус
мазнина за намазване на формата
галета за поръсване на формата
Картофите се обелват, измиват се и се настъргват на дълги и тънки пръчици.
Слагат се в купа, заливат се със студена вода и лимоновият сок и се оставят така за 10 минути.
По този начин се премахва излишното нишесте и картофките стават по-хрупкави след изпичането им. След това се отцеждат от водата, посоляват се и се намачкват хубаво с ръце, за да омекнат. Изплакват се отново с вода и се изстискват добре с ръце. Смесват се с мекото краве масло, яйцето и подправките
и се разбъркват.
Форма с подвижен ринг и диаметър 23-24 см. се покрива с хартия за печене. Дъното и стените и се намазват с мазнина и се поръсват с галета.
Картофите се разпределят по дъното и по стените и, като се оформя борд висок 3-4 см.
Картофената кора се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна 25-30 минути.
За киша в сгорещената мазнина и 1 с. л. вода се задушават ситно нарязаният праз лук, пресованият чесън и нарязаната на кубчета чушка за около 10 минути.
Добавя се и спанака и се готви докато омекне и излишната течност се изпари.
Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да се охлади. Добавят се разбитите яйца, изварата, настърганите сирене и кашкавал, прясното мляко и сметаната и всичко се разбърква.
Сместа се сипва върху картофената кора
и ястието се пече в предварително подгрята на 180 градуса фурна около 50 минути.
Оставя се да се охлади за 30 минути, изважда се от формата в подходяща чиния и е готово за сервиране.
Страхотна рецепта -ще приготвя тази вкусотия и ще дам отзив!Благодаря
ОтговорИзтриване