неделя, 19 февруари 2017 г.







 Адаптирано от тук


Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:

За картофената кора:

1 кг. картофи
сокът на 1/2 лимон
30 г. меко краве масло
1 яйце
 1 с. л. универсална подправка
1 ч. л. сух риган

За киша:


1/2 червена капия, нарязана на кубчета
1 стрък праз лук
1 скилидка пресован чесън
400 г. замразен спанак
5 яйца
50 мл. течна готварска сметана
50 мл. прясно мляко
50 г. настърган кашкавал или сирене Чедър
150 г. извара
150 г. настъргано сирене
30 мл. зехтин или олио

сол и черен пипер на вкус

мазнина за намазване на формата
галета за поръсване на формата






Картофите се обелват, измиват се и се настъргват на дълги и тънки пръчици. 


Слагат се в купа, заливат се със студена вода и лимоновият сок и се оставят така за 10 минути.


По този начин се премахва излишното нишесте и картофките стават по-хрупкави след изпичането им. След това се отцеждат от водата, посоляват се и се намачкват хубаво с ръце, за да омекнат. Изплакват се отново с вода и се изстискват добре с ръце. Смесват се с мекото краве масло, яйцето и подправките


и се разбъркват.


Форма с подвижен ринг и диаметър 23-24 см. се покрива с хартия за печене. Дъното и стените и се намазват с мазнина и се поръсват с галета. 


Картофите се разпределят по дъното и по стените и, като се оформя борд висок 3-4 см.


Картофената кора се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна 25-30 минути.


За киша в сгорещената мазнина и 1 с. л. вода се задушават ситно нарязаният праз лук, пресованият чесън и нарязаната на кубчета чушка за около 10 минути.


Добавя се и спанака и се готви докато омекне и излишната течност се изпари.


Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да се охлади. Добавят се разбитите яйца, изварата, настърганите сирене и кашкавал, прясното мляко и сметаната и всичко се разбърква. 


Сместа се сипва върху картофената кора 


и ястието се пече в предварително подгрята на 180 градуса фурна около 50 минути.
Оставя се да се охлади за 30 минути, изважда се от формата в подходяща чиния и е готово за сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар