Продукти:
4 яйца
200 г. захар
1 щипка сол
130 г. кисело мляко
5 г. сода за хляб
90 г. олио
настърганата кора на 1/2 лимон
10 г. ванилена захар
330 г. пресято брашно
15-20 г. натурално какао на прах
60-70 г. нарязани на ситно орехови ядки
60-70 г. стафиди
Яйцата
и захарта се разбиват с миксер или с телена бъркалка до пълното разтваряне на
захарта. Добавят се киселото мляко, смесено с хлебната сода, олиото,
настърганата лимонова кора, солта, ванилената захар и брашното и всичко се разбърква
хубаво до получаване на гладка смес.
Тестото
се разделя на две части. Към едната част се добавят пресятото какао и
нарязаните орехови ядки, а към другата - стафидите.
Кръгла
или продълговата форма за кекс се намазва с мазнина и се поръсва с брашно.
Сипва се бялата смес, а върху нея кафявата и с лъжица се правят няколко
въртеливи движения, за да се получат красиви шарки.
Кексът
се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 40
минути, като се проверява с клечка за зъби.
Класиката си е класика!
ОтговорИзтриване