Адаптирано от тук
Продукти за
форма с диаметър 22-23 см.:
1 ч. л. канела
сокът на 1/2 лимон
2 яйца
150 г. захар
100 мл. олио
120 г. кисело мляко
250 г. брашно
10 г. бакпулвер
щипка сол
1 с. л. кристална захар
20 г. краве масло нарязано на кубчета
Ябълките
се обелват и се нарязват на тънки резенчета. Слагат се в купа, поливат се с
лимоновият сок и се поръсват с 1 с. л. захар и 1 ч. л. канела.
Разбъркват се внимателно и се оставят настрана.
Разбъркват се внимателно и се оставят настрана.
В
купа се слагат яйцата и захарта
и се разбиват с телена бъркалка интензивно за 2-3 минути.
Добавят се олиото и киселото мляко
и се разбъркват до пълното им усвояване от сместа.
Сипва се пресятото с бакпулвера брашно и солта.
Всичко се разбива до еднородност.
и се разбиват с телена бъркалка интензивно за 2-3 минути.
Добавят се олиото и киселото мляко
и се разбъркват до пълното им усвояване от сместа.
Сипва се пресятото с бакпулвера брашно и солта.
Тава
с диаметър 22-23 см. се застила с хартия за печене. Намазва се с краве масло.
Сипва се половината от тестото и се разстила добре с лъжица.
Разпределят се половината от ябълките.
Отгоре се сипва останалото тесто
и се покрива с ябълките, които се подреждат прави радиално.
Разпределят се половината от ябълките.
Отгоре се сипва останалото тесто
и се покрива с ябълките, които се подреждат прави радиално.
Пече
се в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор около 1 час и 30
минути, като готовността му се проверява с клечка за зъби.
Още
горещ се поръсва с пудра захар по желание.
Разкошен сладкиш, много красиво изглежда.Чудесен за почерпки.Единствен недостатък е,че формата за печене е много малка по размер и ще се получи малък сладкиш.
ОтговорИзтриванеПоздрави и леки почивни дни !
Благодаря, Ели! Така е! За този сладкиш, всяка тава е малка. :) Поздрави и успешна седмица!
ОтговорИзтриванеНевероятен сладкиш :) Ще се прави отново 🥧
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че Ви е харесал, Ани!:) Поздрави!
ИзтриванеПоследната малка снимка е просто прекрасна!
ОтговорИзтриванеСезонен сладкиш, записвам си!