сряда, 21 март 2018 г.

Пасти с кафе и шоколадов крем













Продукти за 9 броя:


За кексовата смес:

3 яйца
200 г. захар
200 мл. прясно мляко
100 мл. олио
20 г. ароматно ситно смляно кафе
20 г. натурално какао
320 г. брашно
10 г. бакпулвер
1 пакетче ванилия
щипка сол

За шоколадовият крем:

300 мл. прясно мляко
20 г. брашно
10 г. захар
15 г. натурално какао + 50 мл. гореща вода
100 г. натурален шоколад



Прясното мляко се загрява и към него се добавя кафето. 


Разбърква се и се оставя да се охлади до стайна температура. 


Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. 


Добавят се олиото 


и охладеното мляко с кафе 


и се разбърква.


В купа се смесват сухите съставки (брашно, бакпулвер, какао, ванилия и сол) 


и се добавят на порции към сместа, като разбиването продължава на ниска скорост. 


Готовото кексово тесто се изсипва в квадратна тава с размери 25 х 25 см., предварително застлана с хартия за печене.  


Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Оставя се да се охлади.


За крема какаото се разтваря в горещата вода.


В касерола се сипват млякото, брашното, какаото и захарта и се разбъркват. Слага се на котлона на умерен огън и сместа се бърка, докато се сгъсти. 


Кремът се сваля от котлона и към него се добавя начупеният на парченца шоколад. Бърка се докато се разтопи напълно и се получи гладка смес. Блатът се изважда от формата. Страните му се подрязват, за да се получат равни по височина пасти и се разрязва на 9 квадрата. 


Горещият крем се разпределя върху тях 


и се гарнират със зърна кафе по желание.














Продукти за 4 порции:

10-12 средно големи сухи червени чушки

За плънката:

400 - 450 г. кайма от свинска плешка
1 яйце
50 - 60 г. ориз
2 глави кромид лук ~ 200 г.
сол и черен пипер на вкус
1 с. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
1/4 ч. л. смлян кимион (по желание)

40-50 мл. олио
брашно за потапяне на чушките

За застройката:

1 яйце
100 г. кисело мляко
20 г. брашно
сол и черен пипер на вкус
малко червен пипер по желание


Сухите чушки се потапят в хладка вода, за да омекнат.

В купа се слагат каймата, яйцето, суровият и измит ориз, накълцаният на дребно лук и подправките 



и всичко се омесва добре. 
 Чушките се отцеждат добре и се пълнят с плънката, като не се прекалява, защото оризът ще набъбне при варенето. Отворът им се потапя в брашно.
На дъното на тенджера се поставя чиния и напълнените чушки се подреждат върху нея. 



Посоляват се, поливат се с олио и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Отгоре се притискат с друга чиния.



Варят се на умерен огън около 1 час. 
За застройката в купа се разбиват яйцето с киселото мляко. Прибавят се брашното и подправките и се разбъркват. Към застройката се добавят няколко лъжици от соса, 



в който са врели чушките. Разбърква се.
Млечният сос се сипва върху чушките 



и се оставя да покъкри 5-6 минути на умерен огън, като тенджерата се разклаща от време на време, за да попадне застройката навсякъде.
Дръпва се от котлона. 



Тази рецепта е мил спомен от детството ми! Правеше я моята прабаба по бащина линия, която беше от Плевенският край. Върху чушките обичаше да слага ребърца, както и оформени от останалата плънка кюфтенца.  












понеделник, 19 март 2018 г.





Продукти за 4 порции:

300 г. гъби печурки
150 г. ориз
1 морков
1 глава лук
1 стрък пресен чесън
50-60 мл. растителна мазнина
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване



Лукът, морковът и зеленият чесън се нарязват на ситно, а печурките - на четвъртинки. В тиган се сгорещява мазнината. Добавят се нарязаните зеленчуци 


и се готвят 10-12 минути под капак, като се разбъркват от време на време. 
Добавя се почистеният и измит ориз


и се бърка 1-2 минути, докато стане стъклен. 


Ястието се залива с гореща вода (около 500 мл.), 


посолява се, подправя се с черен пипер и се вари под капак на умерен огън (без да се бърка), докато оризът поеме водата и остане на мазнина. Поръсва се с пресен магданоз и се сервира.





петък, 16 март 2018 г.





Продукти:


1200 г. тиквички - 4 броя

За овалване:

50 г. брашно - 5 с. л.
5 г. чесън на прах - 1 ч. л. 
5 г. сол - 1 ч. л. 

За заливката:

300 мл. прясно мляко - 1 1/3 ч. ч. 
3 яйца
70 г. брашно - 7 с. л. 
1 връзка копър
2 стръка пресен чесън
200 г. сирене
сол и черен пипер на вкус

80 мл. растително масло - 4-5 с. л.


Голяма тава се застила с хартия за печене и се намазва с половината от мазнината.
В купичка се смесват брашното, сухият чесън и солта.
Тиквичките се измиват и почистват от дръжките. Режат се на колелца с дебелина около 1 см. 
Овалват се в брашното, като се изтупва излишното и се подреждат в тавата в редичка, като се застъпват (като керемидки). Заливат се с останалата растителна мазнина и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 1 час. 

За заливката в купа се смесват яйцата, прясното мляко и брашното и се разбиват добре. Добавят се накълцаните копър и пресен чесън и натрошеното сирене. 
Разбърква се. 
Сместа се изсипва върху тиквичките 


и ястието се пече още около 30 минути до получаване на апетитен загар. 


Сервира се с кисело мляко по желание. 




понеделник, 5 март 2018 г.




Продукти:

2 пилешки бутчета - 400 г.
1 глава кромид лук - 100 г. 
1 морков - 50 г.
3 картофа - 400 г.
40 г. фиде
50-60 мл. олио
10 г. универсална подправка
сол и черен пипер на вкус
сокът на 1 лимон

За застройката:

150 г. кисело мляко
1 жълтък

 1/2 връзка накълцан магданоз за поръсване


Пилешките бутчета се измиват и се слагат в тенджера. Посоляват се и се заливат с 2 литра студена вода. Добавят се няколко зърна черен пипер по желание. Варят се до готовност. След това се изваждат в чиния, обезкостяват се, а кожата се отстранява по желание. Месото се нарязва на дребни парченца, а бульонът се прецежда.
В тенджера се сгорещява мазнината. Добавят се нарязаните на кубчета лук, морков, обелени картофи и 2-3 с. л. топла вода и се задушават за 5-6 минути. Сипва се пилешкият бульон и зеленчуците се варят 15 минути до полуготовност. Добавят се пилешкото месо, фидето, универсалната подправка, сол и черен пипер на вкус. Супата се оставя да поври още 10 минути. 
За застройката жълтъкът и киселото мляко се разбиват добре и се разреждат с част от пилешкият бульон. Сместа се добавя на тънка струя към супата, при непрекъснато разбъркване. 
Тенджерата се сваля от котлона. 
Супата се подправя с накълцаният магданоз и прясно изцеден лимонов сок и е готова за сервиране.




Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...