вторник, 22 септември 2020 г.

Печена сьомга с лимоново-чеснов сос




Продукти за 4 порции:

600 г. филе от сьомга (цяло парче, без кожата)

сол

 

За маринатата:

сокът на 1 1/2 лимона

настърганата кора на 1 лимон

20 мл. зехтин

4 скилидки чесън, накълцани на ситно

2 ч. л. сух риган

1/2 ч. л. пушен червен пипер (може и обикновен)

1/2 ч. л. смлян черен пипер

 

зехтин за намазване на тавата

1/2 лимон нарязан на кръгчета

магданоз за гарниране

 


За лимоново-чесновият сос, в купичка се смесват лимоновият сок, настърганата лимонова кора, зехтина, накълцаният чесън, риган, червен и черен пипер.

Разбъркват се добре.

Тавата на фурната се покрива с голямо парче алуминиево фолио (трябва да е достатъчно голямо, за да покрие цялата сьомга). Намазва се със зехтин.

Рибата се подсушава с домакинска хартия и се посолява от двете страни. Поставя се върху фолиото. 

Отгоре се разпределя равномерно лимоново-чесновият сос. 

Сьомгата се покрива с фолиото и се пече 20 минути в предварително затоплена на 200 градуса фурна (без вентилатор).

След това тавата се изважда от фурната и фолиото се отваря, за да се открие горната част на рибата. 

Допича се още 10 минути. Изважда се и се оставя да почине 10 минути преди сервиране. Гарнира се с резени лимон и листенца магданоз.

 


четвъртък, 10 септември 2020 г.

Фокача с розмарин

 



Продукти:

 

170 мл. топла вода

5 г. суха мая

5 г. сол

5 г. захар или мед

350 г. бяло брашно

35 мл. зехтин

 

За гарниране:

 

2 клонки пресен розмарин

2-3 щипки едро смляно чили

морска сол на вкус

1 с. л. зехтин

 


Брашното се пресява и в средата му се оформя кладенче. В него се сипват зехтина, маята и солта. Постепенно се добавя водата и се омесва меко и еластично тесто. Намазва се със зехтин, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.

Тава се покрива с пергаментова хартия и се намазва със зехтин. Тестото се прехвърля в нея и се разстила с пръсти, като се правят вдлъбнатини на няколко сантиметра разстояние по повърхността му. Фокачата се гарнира с розмарин, сол и едросмляно чили и се полива със зехтин. Оставя се отново да втаса за 15-20 минути.



Пече се в предварително затоплена на 220 градуса фурна около 15 минути, до златисто кафяво.



неделя, 6 септември 2020 г.



Продукти за 4 порции:

10 броя едри червени чушки

За плънката:

400 г. кайма от свинска плешка
250 г. домати, нарязани на кубчета
20 г. доматен концентрат + 50 мл. гореща вода
150 г. кромид лук
2 скилидки чесън
1/4 ч. л. кимион
1 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер

За соса "Бешамел":

10 г. краве масло
10 мл. олио
20 г. брашно
200 мл. зеленчуков бульон
сол на вкус
индийско орехче на вкус

50 г. кашкавал за поръсване




Чушките се изпичат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Обелват се и се почистват от семките. 
Каймата се запържва в сгорещена мазнина за 8-10 минути, докато стане на трохи. 


Добавят се нарязаният на кубчета кромид лук, наситнения чесън, 


обелените и нарязани на кубчета домати и подправките (сол и черен пипер, кимион, риган и червен пипер). 


Сипва се доматеният концентрат, разреден с 50 мл. гореща вода 


и сосът се вари около 10 минути. Добавя се нарязаният на ситно магданоз.


Тава се намазва с мазнина и се покрива с печени чушки. 


Сипва се плънката и се разпределя равномерно. 


Отгоре се покрива с останалите печени чушки и се полива с малко мазнина. 


Мусаката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор около 20 минути.
През това време се приготвя сосът Бешамел. В касерола се сгорещяват олиото и кравето масло. Сипва се брашното 


и се бърка около минута. 


Разрежда се с бульона и се вари, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче.


Мусаката се изважда от фурната, полива се с бешамеловият сос 


и се поръсва с кашкавал. 


Допича се още 15 минути. 


Оставя се да се охлади за 30 минути и е готова за сервиране.



сряда, 2 септември 2020 г.



Тази вкусна рецепта ми предостави моята приятелка Владислава Минчева. Благодаря ти, Влади! 💖


Продукти:


За блата:

800 г. тиквички
3 яйца размер L
100 г. брашно от лимец
2-3 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сол и черен пипер на вкус
20 мл. олио или зехтин

За плънката:

125 г. крема сирене
50 г. лека майонеза
2-3 щипки чесън на прах

За гарниране:

100 г. настъргано сирене чедър
50 г. настърган кашкавал
250 г. шунка - 8 резена


Тиквичките се настъргват, посоляват се и се слагат в гевгир. 


Оставят се да престоят 30 минути и се изцеждат с ръце, за да се отдели максимално съдържащата се в тях вода. Прехвърлят се в купа. Добавят се яйцата, 


брашното, 


накълцаните копър и чесън, сол и черен пипер на вкус. 


Всичко се разбърква добре. 
Тавата на фурната се застила с хартия за печене и се намазва с мазнина. Сипва се сместа и се разпределя равномерно с помощта на шпатула. 


Пече се на 200 градуса с вентилатор, до получаване на златист загар.


Оставя се да се охлади.
За плънката, в купичка се смесват крема сиренето, майонезата и чесънът на прах и се разбъркват.
С тази смес се намазва блата. 


Разпределя се настърганото сирене чедър и кашкавала, 


а отгоре се подреждат резените шунка. 


Завива се стегнато руло, 


което се оставя да отлежи поне 2 часа в хладилника.
Реже се на филийки и се сервира.



Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...