сряда, 29 юли 2020 г.
сряда, 15 юли 2020 г.
Продукти за 2 порции:
500 г. свинско бонфиле
30 г. краве масло
20 мл. олио
1 лимон (1/2 за сок и 1/2 на резени)
1 стрък пресен розмарин или 1/2 ч. л. сух
35-40 г. брашно
200 мл. зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
Свинското бонфиле се почиства от ципите
и се реже на филийки с дебелина около 1 см.
С чукче се изтъняват скалопините до 1/2 см.
Подправят се със сол и черен пипер
и се овалват в брашно,
като се изтупва излишното.
Подреждат се в чиния
и се оставят настрана.
Тиган се загрява на средно силен огън. Добавя се половината от маслото и олиото и се оставя да се загрее. Свинското месо се изпържва на порции (по 4 минути на страна). Полива се с лимоновия сок
и се поръсва с розмарина.
Готовото месо
се изважда в чиния и се оставя на топло.
В тигана се добавя останалото масло и олио и се загряват. Сипва се зеленчуковият бульон.
Сосът се бърка от време на време и се готви, докато се редуцира наполовина.
Свинското се връща в тигана. Добавят се и нарязаните на резени лимони.
Ястието се готви още 3-4 минути.
Скалопините се изваждат в чиния и се сервират веднага. Поднасят се с варен ориз, задушени картофи или паста.
неделя, 12 юли 2020 г.
Нискокалоричен какаов кекс с банани и ксилитол
Адаптирано от Нутризнание
Продукти
за 6 порции:
70 г. брашно от
лимец
30 г. кокосово брашно
20 г. брашно от рожков
20 г. натурално какао
5 г. бакпулвер
20 г. ксилитол
3 броя обелени банани - 350 г.
4 яйца (200-220 г.)
В купа се сипват сухите съставки (брашното от лимец, кокосовото брашно, рожков, какао, ксилитол и бакпулвер)
и се разбъркват с телена бъркалка. Добавят се разбитите яйца, кокосовото масло и намачканите с вилица банани.
Всичко се разбива с миксер
до еднородност. Сместа се изсипва в тавичка (20х25 см.), покрита с пергаментова хартия и се заглажда.
Отгоре се подреждат нарязаните на тънки филийки банани.
Пече се в предварително загрята на 200
градуса фурна (горен/долен) 35-40 минути.
1 порция съдържа 225 ккал.
сряда, 8 юли 2020 г.
Салата от чери домати, печен патладжан и прясна моцарела
Продукти за 4 порции:
1 кг.
патладжан
50 мл.
олио
сол и
черен пипер
800 г.
чери домати
2 топки
прясна моцарела (250 г.)
2
скилидки чесън
зехтин
сол на
вкус
1/2
връзка накълцан магданоз
няколко
листенца пресен босилек
Патладжанът се обелва на ивици.
Реже се на четири по дължина, а след това напречно на едри парчета.
Посолява се и се прехвърля в гевгир.
Оставя се да престои 30 минути, за да се освободи от
горчивият сок. Измива се и се подсушава с домакинска хартия.
Тавата на фурната се покрива с пергаментова хартия. Подрежда се патладжана и се полива с олиото. Подправя се със сол и черен пипер.
Пече се в предварително затоплена на 200 градуса фурна около 30-35 минути, като се разбърква от време на време.
В подходяща чиния се подреждат
печеният патладжан, нарязаните на половинки чери домати, накъсаната прясна
моцарела и накълцаният чесън. Салатата се подправя със сол, поръсва се с
накълцан магданоз, цели листенца босилек и се полива със зехтин.
Крем супа от печени тиквички, грах и босилек Продукти за 4 порции: Калории в 1 порция: 300 kcal 850 г. тиквички 100 г. кромид...
-
Салата "Гъбена полянка" Продукти за 8-10 порции: 1 буркана дребни, цели, мариновани гъби ~ 200 г. 1 връзка наряз...
-
Скалопини от свинско бонфиле с лимон и розмарин Скалопините са италианско ястие, което се приготвя бързо и лесно и е много вкусно и изтънчен...
-
Кашкавалени солети Продукти за 45-50 броя: 150 г. кашкавал 80 г. студено краве масло 60 мл. прясно мляко 2-...