четвъртък, 20 декември 2018 г.

Продукти за около 40 слепени сладки:

125 г. свинска мас  или  меко краве масло 
250 г. захар
4 яйца + 1 жълтък
2 пакетчета ванилия
1 ч. л. амонячна сода
1 ч. л. сода бикарбонат
около 500 г. брашно

1 белтък за намазване
200 г. накълцани орехови ядки

мармалад от сини сливи за лепене на сладките


пудра захар + 2 пакетчета ванилия за овалване




В купа се разбиват свинската мас (кравето масло) със захарта. 



Добавят се яйцата и жълтъка. Бърка се докато се получи хомогенна смес. След това се прибавят ванилията, двата вида соди 



и брашното. 



Омесва се меко тесто, 



което се разделя на две топки. Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 5-6 мм. 



С чаша с диаметър 4 см. се изрязват кръгчета. 



Всяко кръгче се потапя отгоре в разбития белтък, 



а след това в накълцаните орехови ядки. 



Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.



Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 12-15 минути. 



Оставят се да се охладят и се слепват с мармалад. 










Овалват се в пудра захар, смесена с 2 пакетчета ванилия.



Съхраняват се в добре затворени кутии. 
Колкото повече време престоят, толкова по-вкусни и пръхкави стават, особено ако са приготвени със свинска мас.

четвъртък, 13 декември 2018 г.



Адаптирано от тук


Продукти:

За тестото:

180 г. замразен спанак или 150 г. пресен
100 мл. бяло вино
10 мл. зехтин екстра върджин
около 300 г. брашно
10 г. бакпулвер
1/2 ч. л. сол

За гарниране:

30 мл. прясно мляко
  сусамово семе
маково семе
ленено семе



Пресният спанак се почиства от дръжките и се слага в тенджера. Добавя се 30 мл. вода и се вари 4-5 минути на умерен огън. Ако се използва замразен спанак, процедурата е същата, но не се добавя вода. 


След това се охлажда и се сипва в купата на пасатора. Прибавя се солта и бялото вино 


и сместа се пасира до гладкост. 


Добавя се пресятото с бакпулвера брашно и зехтина. 


Омесва се меко тесто, което не трябва да лепне по пръстите.


Фурната се загрява на 180 градуса без вентилатор. 
Тестото се разточва върху добре набрашнен плот на кора с дебелина 4-5 мм. 


С формичка се изрязват елхички. 


Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. С четка се намазват с прясно мляко 


и се поръсват със семената. 


Пекат се около 15 минути.



неделя, 9 декември 2018 г.


Адаптирано от тук


Продукти за форма с диаметър 22 см.:

За блатовете:

4 големи яйца
150 г. захар
80 г. смлени орехови ядки
70 г. галета
1/2 ч. л. бакпулвер
1 пакетче ванилия

За сиропиране:

120 мл. топло прясно мляко


За крема:

100 г. смлени орехови ядки
120 мл. прясно мляко
150 г. меко краве масло
130 г. пудра захар
1 пакетче ванилия

За глазурата:

120 г. натурален шоколад
80 мл. течна млечна сметана
20 г. краве масло



За блатовете, яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол на пухкава пяна. 



Добавя се 1/3 от захарта (50 г.) и разбиването продължава до получаването на твърди връхчета.



Жълтъците се разбиват с останалата захар до побеляване.




В купа се смесват сухите съставки (смлените орехи, галетата, бакпулвера и ванилията). 


Към разбитите жълтъци, на порции се добавят белтъците и сухите съставки, като се редуват. 



Всичко се разбърква внимателно с шпатула отдолу нагоре. Сместа за блата се разделя на две равни части 



и всяка част се изпича отделно. Печенето става в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор за около 20 минути. 



Изпечените платки се изваждат върху решетка и се оставят да се охладят.



За крема, в касерола се смесват орехите и прясното мляко. 



Сместа се вари няколко минути на умерен огън. Оставя се да се охлади напълно. 
В купата на миксера се слагат мекото масло, пудрата захар и ванилията и се разбиват на пухкав крем. 



Добавя се ореховата смес 



и всичко се разбива отново.




В подходяща чиния се слага единия  блат и се стяга с подвижен ринг. 
Полива се с половината от топлото прясно мляко. 



Сипва се крема и се заглажда. 



Поставя се втория блат и се сиропира с останалото прясно мляко. 



Тортата се прибира в хладилника за 2-3 часа, след което се освобождава внимателно от ринга.



За глазурата, в касерола се смесват всички продукти и се загряват на умерен огън. 



Разбъркват се докато се получи гладък крем. 



Готовата глазура се сипва върху тортата и се заглажда. 
Гарнира се с цели орехови ядки и се оставя да стегне за няколко час.
По желание тортата може да се поръси с натурално какао на прах.



Рецептата за блата на тортата е заимствана от книгата "Календар по готварство", издадена през 1938 г.















Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...