четвъртък, 11 април 2024 г.

Кашкавалени 

соленки


 

Адаптирано от тук 

  

Продукти:

 

100 г. меко краве масло

200 г. кашкавал, настърган на ситно

90 г. бяло брашно

50 г. брашно от спелта

1/2 ч. л. сол

2 с. л. студена вода

 

сусам и черен кимион за поръсване

 



От продуктите се замесва тесто и се завива в стреч фолио.

Прибира се в хладилника за 30 минути. 

Разточва се на правоъгълна  кора с дебелина 5-6 мм. Най-добре става между два листа хартия за печене. Поръсва се със сусам и черен кимион по желание и отново се разточва леко, за да залепнат добре семената. 

С кухненско ножче или остър нож се режат квадратчета. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и с шишче се прави дупчица в средата (по желание). 


Пекат се на 190 градуса, без вентилатор, 13-15 минути.




Оставят се да се охладят за 50-60 минути и са готови за консумация.



четвъртък, 21 март 2024 г.

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)



 

Адаптирано от тук

 

Продукти за 9 броя:

 

Калории в 1 брой: 191 kcal

 

400 г. добре узрели банани, намачкани на пюре

160 г. фъстъчено масло

30 г. натурално какао

40 г. шоколадови капки + 10 г. за поръсване

 











Всички продукти се слагат в купа и се разбъркват добре. 

Тава се застила с хартия за печене. 

С лъжица се загребва от тестото и се оформят 9 бисквити.

Поръсват се с 10 г. шоколадови капки.

Фурната се загрява на 175 градуса без вентилатор. Бисквитките се пекат 13 минути и се изваждат от нея. Оставят се да изстинат напълно и са готови за консумация. 

Могат да се съхраняват на стайна температура в херметически затворен съд до 2 дни или в хладилник до 1 седмица.



вторник, 19 март 2024 г.

 Салата с печено броколи Романеско, карамелизиран червен лук и орехи




Адаптирано от тук

 

Продукти за 4 порции:

 

Калории в 1 порция: 275 kcal

 

1 глава броколи Романеско, накъсано на розички ~ 650 г.

2 глави червен лук ~ 150 г.

30 мл. зехтин

сол на вкус

1/3 ч. л. сух чесън

1/2 ч. л. сух лук

50 г. сурови орехови ядки

100 г. микс от листни зеленчуци - бейби спанак, рукола, листа от червено цвекло, салата валерианка и др.

листенца магданоз

 

За дресинга:

 

20 мл. зехтин

30 мл. прясно изцеден лимонов сок

1/4 ч. л. дижонска горчица (по желание)

сол и черен пипер на вкус

 


Нарязаното на розички Романеско се слага в купа. Подправя се със сол на вкус, сухият лук и чесън и 20 мл. зехтин и се разбърква добре. Прехвърля се в тава, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 12-15 минути, докато крайчетата му покафенеят. 

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.

Ореховите ядки се запичат на сух тиган 3-5 минути, като се бъркат често. Прехвърлят се в чиния.

В същия тиган се запържва нарязаният на полумесеци червен лук, заедно с 10 мл. зехтин. Посолява се и се готви около 10 минути, докато започне да се карамелизира. Разбърква се периодично.

Съставките за дресинга се слагат в буркан и се разбиват енергично.

Листните зеленчуци се измиват и се подсушават. Разпределят се в 4 чинии за салата. Отгоре се подреждат печеното броколи Романеско, карамелизираният лук, запечените орехови ядки и листенцата магданоз.



Салатите се поливат с дресинга и се сервират.


четвъртък, 14 март 2024 г.

  Печена паста със зеленчуци




Продукти за 6 порции:

 

Калории в 1 порция:  448 kcal

 

400 г. паста ригатони или пене ригате

 

За соса:

 

30 мл. зехтин

100 г. кромид лук, нарязан на дребно

4 скилидки чесън, нарязани на филийки

150 г. червена чушка Калифорния

150 г. жълта чушка Калифорния

300 г. зелени тиквички 

40 г. доматено пюре

1/2 ч. л. сол 

 черен пипер на вкус

1 с. л. сух риган

1 с. л. сух босилек

800 г. домати на кубчета от консерва

 

200 г. моцарела или кашкавал

магданоз за поръсване

 

 


В подсолена вода се сварява пастата с 1 минута по-малко от препоръчаното на опаковката време. 

През това време в дълбок тиган се сгорещява мазнината. Сипва се лукът и чесънът и се готвят 3-4 минути, докато омекнат. Добавят се нарязаните на кубчета чушки и тиквичките, солта, черният пипер, доматеното пюре, риганът и босилекът. Всичко се разбърква 2-3 минути. Добавят се доматите на кубчета. Накрая се сипва сварената паста и се разбърква. Прехвърля се в подходяща тава за печене. Отгоре се разпределя накъсаната моцарела  (кашкавал). Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 15-20 минути, до златисто.



 Поръсва се с накълцан магданоз или пера зелен лук и се сервира.


вторник, 12 март 2024 г.

 Здравословна запеканка с червено цвекло, моркови и овесени ядки

 




Продукти за 8 парчета:


Калории в 1 парче: 217 kcal


250 г. настъргано червено цвекло

250 г. настъргани моркови

100 г. кромид лук

180 г. едро смлени овесени ядки

50 г. нарязани сурови орехови ядки

20 г. тиквени семки

20 г. слънчогледови семки

1 ч. л. сух риган

1 ч. л. сол

20 г. смляно ленено семе + 60 мл. топла вода

120 мл. вода или ядково мляко

40 мл. зехтин или олио

 



Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.

Тава с размери 30х20 см. се покрива с хартия за печене.

За лененото яйце, смляното ленено семе се смесва с топлата вода и се оставя 10 минути, докато се сгъсти и набъбне.

Лукът се нарязва на кубчета и се задушава в зехтина за 5-6 минути. Оставя се да се охлади.

В голява купа се смеснат овесените ядки, орехите, тиквените семки, слънчогледовите семки, риганът и солта. Добавят се настърганите моркови и цвекло и охладеният лук. Лененото яйце се смесва с водата (ядковото мляко) и се добавя към сместа. Всичко се разбърква добре. Трябва да се получи влажна смес. Сипва се в подготвената тавичка и се заглажда. Поръсва се с тиквени и слънчогледови семки (по желание), като внимателно се притискат, за да залепнат.

Пече се около 40 минути, като се покрива с хартия за печене, за да не прегори. Изважда се от фурната и се нарязва на 8 парчета.
















Сервира се със салата или гарнирана с резени домат.


четвъртък, 7 март 2024 г.

Здравословна картофена супа с броколи 

(Веган вариант на чедър супа с броколи)

 



Адаптирано от тук

 

Продукти за 4 порции:


Калории в 1 порция: 220 kcal

 

600 г. нарязани на кубчета картофи

200 г. нарязани на кубчета моркови

3/4 ч. л. куркума на прах

1 с. л. лук на прах

1 с. л. чесън на прах

1 ч. л. червен пипер

20 мл. зехтин или олио

30 мл. пресен лимонов сок

800 мл. гореща вода

сол на вкус

 

300 г. броколи, накъсани на розички

 




Броколите се сваряват на пара за 10-12 минути, като се внимава да не се разварят. 

Морковите и картофите също се сваряват на пара за 15 минути до готовност. Изваждат се и се слагат в кухненския робот или в купата на пасатора заедно с куркумата, чесънът на прах, лукът на прах, червеният пипер, солта, мазнината, лимоновият сок и водата. Пасират се до гладкост и сместа се прехвърля в тенджера. 

Слага се да заври. 

Добавят се броколите и се вари 1-2 минути.  Разбърква се. 

Сервира се веднага, полята с прясно изцеден лимонов сок.

 Ето и рецепта за класическа чедър супа с броколи.




вторник, 27 февруари 2024 г.

Пържен "ориз" от карфиол




Адаптирано от тук


Продукти за 4 порции: 


Калории в 1 порция:  190 kcal 


600 г. карфиол, смлян в кухненски робот или нарязан на много ситно

120 г. кромид лук, на кубчета

120 г. замразен грах

100 г. моркови, нарязани на кубчета

2 скилидки чесън, накълцани

100 г. червена чушка, нарязана на кубчета

35 мл. олио или зехтин

40 мл. тъмен соев сос

сол на вкус

10 мл. лимонов сок

 

нарязани пера зелен лук за поръсване

 



Мазнината се загрява в уок тиган. Сипва се лукът и се готви около 5 минути, докато омекне и стане прозрачен. Добавят се нарязаните на кубчета червена чушка и морков, накълцаният чесън и замразеният грах. Сотират се 2-3 минути, като се разбъркват редовно.

Прибавя се карфиоленият ориз и котлонът се увеличава максимално. Ястието се готви 10-12 минути, като се бърка от време на време. Подправя се със сол, тъмен соев сос и лимонов сок. Поръсва се с накълцани пера зелен лук и се сервира.




Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...