четвъртък, 21 декември 2023 г.

 Веган бонбони с орехи и шоколад




Тази рецепта ми е предоставена от прекрасната Снежана Левон.

Много благодаря, лельо Снежи!💗

 


Продукти за 16 броя:

 

Калории в 1 бонбон:  242 kcal

 

За тестото: 

 

450 г. фурми без костилки

250 г. орехови ядки

20 г. какао

5 мл. ванилов екстракт

1 щипка сол

 

За декорация:

 

100 г. черен шоколад

15 г. кокосово масло

 

16 половинки орехови ядки ~ 65 г.





Фурмите се заливат с гореща вода и се киснат 10-15 минути, за да омекнат. След това се отцеждат добре.

Орехите се смилат в блендер и се сипват в купа. Фурмите също се смилат в блендер и се прибавят към ядките. Добавят се какаото на прах, солта и ванилията. С ръце се омесва тесто, което лесно може да се моделира. 

Забележка: Ако тестото е много сухо добавете 1-2 с. л. студена вода, а ако е прекалено влажно и меко - още малко смлени орехови ядки.

Оформят се 16 плоски бонбони, върху които с пръст се прави вдлъбнатина. Подреждат се върху дъска, покрита с хартия за печене. Прибират се в хладилника за 1 час.

Шоколадът и кокосовото масло се стапят на водна баня.

Бонбоните се изваждат от хладилника и с лъжица се пълнят кухините им с разтопения шоколад.

Отгоре се поставя по 1 орехова ядка. Охлаждат се за час, докато шоколадът се втвърди, след което са готови за консумация. 

Могат да се съхраняват 7-8 дни (ако останат😃), в херметически затворен съд, в хладилника.




четвъртък, 14 декември 2023 г.

Коледен кекс




Адаптирано от тук


Продукти за 12 парчета:


Калории в 1 парче:  433 kcal

 

4 яйца

100 г. захар

100 мл. олио

150 мл. прясно мляко

80 г. пчелен мед

1/2 ч. л. аромат на горчив бадем

250 г. пълнозърнесто брашно от спелта

150 г. сурови лешници

50 г. сурови бадеми

7 г. бакпулвер

15 г. какао на прах

10 г. ванилена захар

12 г. подправка за меденки - канела, анасон, индийско орехче, кориандър, кардамон, звезден анасон

2-3 щипки карамфил на прах

щипка сол

1 ябълка - 120 г.

 

За гарниране:

 

150 г. шоколадов кувертюр 52 % какао

25 г. накълцани на едро лешници

 



Лешниците и бадемите се смилат в блендер на едро, за да се  усещат ядките в кекса. Ябълката се обелва и се настъргва на едро ренде.

В дълбока купа се слагат яйцата и захарта 



и се разбиват с телена бъркалка до еднородност. Добавя се олиото 



и се разбърква, докато се поеме от сместа. Сипрат се прясното мляко, ванилията и медът



и се разбърква. Прибавят се сухите съставки (брашното, смлените ядки, бакпулверът, какаото, ванилията, подправката за меденки, карамфилът и щипка сол) и настърганата ябълка 



и всичко се разбърква добре. 



Кръгла форма за кекс с диаметър 22 см. се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сипва се сместа и се заглажда. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна 35-40 минути, като готовността се проверява с дървено шишче.

Кексът се изважда върху решетка и се оставя да се охлади напълно. 



За глазурата, шоколадът се стапя на водна баня и се разпределя върху кекса. Отгоре се поръсват накълцаните лешници. 




Сладкишът се прибира в хладилника за 1 час, докато стегне шоколадът и е готов за сервиране.

 



Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...