петък, 25 септември 2015 г.

Кокосови пастички с ябълки и бадеми






Адаптирано от тук

Продукти:

100 г. меко масло
50 мл. олио
230 г. захар
3 яйца
70 г. брашно
60 г. ситно смлени сурови бадеми


75 г. кокосови стърготини
1 бакпулвер - 10 г.
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. настъргана лимонова кора
2 средно големи ябълки 300 - 350 г.
1 круша 100 - 150 г.



Мекото масло и олиото се смесват и се разбълкват добре.




В купа се разбиват яйцата и захарта до получаване на пяна.




Прибавят се мазнината и настърганата лимонова кора. 
В друга купа се смесват пресятото брашно с бакпулвера, смлените бадеми, канелата и 50 г. от кокосовите стърготини. Сухите съставки се прибавят към мокрите на порции, като се разбъркват с миксер на ниска скорост. 




Ябълките и крушата се обелват, почистват се от семките, режат се на едри парчета и се подреждат плътно на дъното на тава с размери 20х30 см., предварително покрита с хартия за печене.




Отгоре се разпределя тестото. 


Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор фурна около 20 - 25 минути, като се проверява с клечка за зъби. След първите десет минути от печенето десертът се изважда, поръсва се с останалите кокосови стърготини и се връща обратно във фурната. 









събота, 19 септември 2015 г.

Турски сиропиран сладкиш "Шамбали"

























Продукти за 12 парчета:


За тестото:


400 г. кисело мляко
175 г. захар
300 г. грис
230 г. брашно
1 пакетче бакпулвер - 10 г.
1 пакетче ванилена захар - 10 г. 

За сиропа:


525 г. захар
600 мл. вода
сокът на 1/2 лимон
кората на 1 лимон (само жълтата част)

12 сурови бадема



Първо се приготвя сиропът като водата, захарта и лимоновият сок се сипват в тенджера и сместа се слага на котлона да заври.  Добавя се лимоновата кора и сиропът се вари 5-6 минути. Сваля се от огъня, оставя се да се охлади напълно,



след което лимоновите корички се отстраняват. 
Киселото мляко и захарта се смесват в купа и се разбъркват с телена бъркалка.



Прибавят се сухите съставки (грис, брашно, бакпулвер и ванилия) и всичко се разбърква до хомогенизиране.




Сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно правоъгълна тава с размери 20х30 см. и се заглажда.



С нож се правят леки разрези, като се оформят квадратни парчета. В центъра на всяко парче се слага по 1 суров бадем, като се притиска леко.



Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 25-30 минути до златисто.



Горещият сладкиш се залива с изстиналият сироп лъжица по лъжица, за да попие навсякъде.  

Консумира се добре охладен! 


Да Ви е сладко!












петък, 11 септември 2015 г.

Свински каренца с горски гъби и гарнитура от варен ориз



Адаптирано от тук

Продукти за 6 порции: 


1 кг. свинско каре
150 г. кромид лук
5 г. настърган  пресен джинджифил
600 г. горски гъби


30 мл. олио
30 г. краве масло
200 мл. бяло сухо вино или розе
1 кубче гъбен бульон
10 г. пшенично нишесте
250 мл. студена вода
сол и черен пипер на вкус

200 г. ориз
20 мл. олио
20 г. краве масло
сол на вкус


Свинското месо се нарязва на 12 стека,


посолява се със сол и черен пипер и се запържва в тиган със сгорещената мазнина до златисто.






Месото се изважда в чиния. В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук за 5-6 минути. Прибавят се настърганият джинджифил, кубчето гъбен бульон, дафиновият лист, виното и нарязаните на едро гъби. Ястието се подправя със сол и черен пипер и се вари  5 - 6 минути, докато гъбите омекнат. Добавя се нишестето, разтворено в  250 мл. студена вода.  След като сосът се посгъсти се прибавя месото и варенето продължава още 8 - 10 минути. 


За гарнитурата оризът се почиства и измива. В сгорещената мазнина се сипва добре отцеденият ориз и се пържи, докато стане прозрачен. Залива се с 500 мл. гореща вода и се вари на слаб огън под капак до готовност. Посолява се на вкус. 
В намокрена формичка или чашка се слага от свареният ориз, притиска се добре и се обръща в подходяща чиния. Оформя се канапе от гъбите, отгоре се поставят по две парчета месо на порция и обилно се поливат с ароматния сос.


Добър апетит!

сряда, 9 септември 2015 г.

Сладкиш с боровинки, овесени ядки и шамфъстък






Адаптирано от тук

Продукти:


За тестото:


200 г. брашно
80 г. овесени ядки
200 г. захар
10 г. бакпулвер
10 г. ванилия
1 яйце
100 г. кисело мляко
65 г. меко краве масло

250-270 г. черни боровинки
40 г. брашно

За топинга:


100 г. брашно
30 г. овесени ядки
50 г. кафява захар мусковадо
40 г. едро накълцан суров шамфъстък

60 г. меко краве масло





















В голяма купа се смесват брашното, овесените ядки, бакпулвера, захарта и ванилията. В друга купа се разбъркват яйцето, киселото мляко и разтопеното масло. Сухите и мокрите съставки се смесват и се разбъркват с тел до хомогенност.



Тава с диаметър 26 см.се застила с хартия за печене. Тестото се изсипва в нея и се разстила равномерно.



Боровинките се измиват, отцеждат се добре, разстилат се върху домакинска хартия и се оставят да изсъхнат. Сипват се в купа, смесват се с брашното,


разбъркват се добре, сипват се върху тестото и се разпределят.



За топинга се смесват сухите съставки ( брашното, овесените ядки, кафявата захар и шамфъстъка ). Прибавя се разстопеното масло и всичко се разбърква с вилица до получаването на влажни трохи.


Топингът се разпределя върху боровинките


и сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 45-50 минути до получаване на златиста коричка.








неделя, 6 септември 2015 г.











Продукти:




1 кг. дренки

500 г. ябълки
600 г. захар
1 ч. л. лимонтузу



Ябълките се измиват, обелват се и се режат на малки парчета. Дренките се измиват добре и заедно с ябълките се поставят в тенджера. Поливат се със студена вода (около 1 литър), 4-5 см. над нивото им.




Варят се 20-25 минути на умерен огън, като периодично се отпенват.



Плодовете се намачкват с преса за картофи




и се прецеждат през марля или метална цедка.




Към прецеденият сок се добавя захарта и сместа се вари до сгъстяване. Желето е готово когато капка от сместа се капне върху порцеланова чиния и тя не се разтече. Накрая се прибавя лимонтузуто, вари се още 2-3 минути, като се разбърква добре. Горещото  желе се сипва в сухи и затоплени бурканчета, които се затварят на момента и се обръщат с капачките надолу. Не е необходимо да се стерилизират допълнително!


събота, 5 септември 2015 г.

Супа от пиле, ориз и лимон









































Предлагам Ви една изключително вкусна и питателна супа,  любима на семейството ми от тефтерите на моята баба.

Продукти за 4 порции:

2 пилешки бутчета около 700 г.

1/2 глава кромид лук
1/2 морков
5-6 зърна черен пипер
сол на вкус

100 г. ориз
1/2 глава кромид лук
50 мл. олио
сол на вкус

сокът на 1 голям  лимон 



Пилешките бутчета се разрязват на порции и се заливат със студена вода. Прибавят се лукът, моркова, солта, зърната черен пипер и се варят до готовност, като бульонът се отпенва след завиране.



Сварените бутчета се обезкостяват, кожата се отстранява, а месото се накъсва на малки парчета. Бульонът се прецежда. 
В тенджера се сгорещява мазнината и в нея се запържва наситненият лук. Прибавя се почистеният и измит ориз и се запържва, докато стане прозрачен.



Сипва се бульонът и се вари до готовност на ориза. Добавя се пилешкото месо, сол и черен пипер на вкус и ястието се готви още 5-6 минути. 
Супата се поднася гореща, обилно полята с прясно изцеден лимонов сок.



Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...