четвъртък, 19 декември 2019 г.




Продукти за 20-22 броя слепени сладки:

За тестото:

150 г. брашно
120 г. студено краве масло
1 жълтък
10 г. ванилена захар
1 с. л. студена вода (ако е нужно)

За целувките:

1 белтък на стайна температура
1 щипка сол
60 г. кристална захар

мармалад за слепване (използвах от сини сливи)


В купа се сипват брашното, настърганото на ренде краве масло, жълтъкът и ванилията 


и бързо се омесва тесто. 


Оформя се на топка, завива се в стреч фолио и се прибира в хладилника за 1 час.
След това тестото се разточва върху набрашнен плот, на кора с дебелина 3-4 мм. Изрязват се кръгчета с диаметър около 3 см. и се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия.


За меренгът, белтъкът се сипва в купа. Добавя се солта и се разбива на пяна. Постепенно се добавя захарта и разбиването продължава, до получаване на твърд сняг. Целувчената смес се сипва в пош с накрайник по избор и се шприцоват целувки върху тестените кръгчета.


Бисквитите се пекат в предварително затоплена на 180 градуса фурна (без обдухване) около 15 минути.
Оставят се да се охладят напълно, 


след което се слепват с мармалад.




четвъртък, 12 декември 2019 г.


Продукти за форма с диаметър 23 см:

1 ч. ч. пшеничен грис - 160 г.
1 ч. ч. брашно - 130 г.
1 ч. ч. захар - 180 г.
1 1/2 ч. л. бакпулвер - 7 г.
1 ч. ч. прясно мляко - 200 мл.
 2-3 с. л. краве масло - 30 г.
5 ябълки - 1 кг.
сокът на 1/2 лимон

пудра захар за поръсване































Ябълките се измиват и се подсушават. Настъргват се на едро ренде, заедно с кората 



и се поливат с лимоновият сок, за да не потъмняват.



В купа се смесват сухите съставки - грис, брашно, захар и бакпулвер.



Тортена форма с диаметър 23 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. Сипва се 1/4 от сухата смес и се разпределя равномерно. 



Сипват се 1/3 от настърганите ябълки



и се заглаждат. Следват сухи съставки, 



ябълки и т. н., като най-отгоре се завършва със суха смес.
В касерола се загрява прясното мляко и към него се добавя кравето масло. 



Разбърква се, докато се разтопи напълно и се изсипва върху сладкиша. С вилица се правят 20-25 набождания до дъното на тавата, 



за да може течността да проникне навсякъде.
Пече се в предварително затоплена на 180 градуса фурна (без вентилатор) 55-60 минути, до апетитен златист загар.



Оставя се да изстине напълно във формата и се изважда в подходяща чиния. Поръсва се с пудра захар и се сервира с чаша ароматен чай.




вторник, 26 ноември 2019 г.

Тирамису чийзкейк





Продукти за форма с диаметър 23 см:

За бисквитената основа:


170 г. бисквити
60 г. разтопено краве масло
20 г. пудра захар

12 броя бишкоти савоярди
50 мл. силно кафе
10 г. захар
50 мл. вино Марсала

За чийзкрема:

500 г. сирене маскарпоне
500 г. крем сирене (аз използвах кремообразна извара на Pilos - Lidl)

100 г. пудра захар
20 мл. вино Марсала

За декориране:

200 мл. течна млечна сметана - 35% масленост
70 г. пудра захар
50 мл. вино Марсала

натурално какао за поръсване




Тортена форма с диаметър 23 см. се застила с хартия за печене. 
Бисквитите 



се смилат в блендер и се слагат в купа. Добавят се захарта и разтопеното краве масло. 



Разбъркват се с лъжица, до получаване на влажни трохи. Сипват се в тортената форма 



и се заглаждат. 



Основата се пече 10 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. 



Оставя се да се охлади. 
За чийзкрема в купата на миксера се сипват маскарпонето, крема сиренето, захарта и виното Марсала. 



Разбива се на пухкав крем.



В купичка се смесват кафето, захарта и виното Марсала. 



В течността се потапят една по една бишкотите и се подреждат върху бисквитената основа.



Чийзкремът се разпределя върху тях 



и се захлажда.



Чийзкейкът се оставя в хладилника за 1 нощ да стегне.
След това чийзкейкът се освобождава от ринга и се прехвърля в подходяща чиния.



В купата на миксера се сипват млечната сметана, захарта и виното 



и се разбиват на висока скорост, докато се образуват твърди върхове.



Кремът се прехвърля в пош и се шприцова върху тортата. Поръсва се с натурално какао на прах и шоколадови капки по желание.









събота, 16 ноември 2019 г.



Продукти:

2 средни патладжана - 650 г.
1 ч. л. сол
20 г. царевично нишесте

60 мл. растително масло
2 стръка зелен лук
3 скилидки чесън нарязани на ситно
1 люта чушка (по желание) нарязана на ивици
1/2 ч. л. накълцан джинджифил


За сосът:

40 мл. тъмен соев сос
30 мл. оризов оцет
15 мл. кленов сироп
15 мл. сусамово олио
20 г. царевично нишесте
200 мл. студена вода

За поръсване:

сусамово семе
нарязани пера зелен лук


Патладжанът се нарязва на филии с дебелина 3-4 см., а след това всяка филия - на 6-8 парчета. 


Поръсва се с 1 с. л. сол и се оставя да се отцеди от горчивият сок за 30 минути. Изплаква се и се подсушава. 


Слага се в найлонов плик, заедно с царевичното нишесте. 


Разклаща се добре, за да полепне равномерно нишестето по патладжана.


В тиган се сгорещява мазнината. Патладжанът се изпържва равномерно от всички страни. (Ако е нужно се пържи на порции.)


След като се сготви се оставя настрана.
За сосът, в малка купичка се смесват соевият сос, оризовият оцет, кленовият сироп, сусамовото олио и 30 мл. от водата.


В друга купичка се смесват нишестето с останалото количество студена вода. Те ще се използват за сгъстяване на соса накрая.
В същият тиган се загрява 1 с. л. олио. Добавя се нарязаният на ситно зелен лук и се пържи 1-2 минути като се бърка непрекъснато. 


Прибавят се нарязаните чесън, люта чушка и джинджифил и се готвят около минута, докато освободят аромата си. 


След това се сипва сосът 


и разтвореното във водата нишесте. 


Бърка се няколко секунди, докато се сгъсти.


Патладжанът се връща в тигана 


и се разбърква. 


Ястието се сервира веднага със сварен ориз. Поръсва се с пера зелен лук и сусамово семе.




Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...