Продукти за 4 порции:
Калории в 1 порция: 358 kcal
1200 г. патладжан
50 мл. олио
сол
За соса:
900 г. добре узрели домати (може и от
консерва)
4-5 скилидки чесън
50 мл. олио или зехтин
1 връзка магданоз
5-6 стръкчета прясна чубрица или 1 ч. л. суха
1 ч. л. захар
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус
Патладжаните
се обелват на ивици и се нарязват на кръгчета с дебелина 1-1,5 см. Слагат се в
гевгир и се посоляват. Оставят се така за 20-30 минути, за да се освободят от горчивия
сок.
Измиват се и се подсушават. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, поливат се с мазнината
и се пекат в
предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 35-40 минути.
За
соса, доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета.
В тиган се загрява мазнината и в нея се запържва нарязаният на филийки чесън за 1-2 минути. Сипват се доматите,
солта и захарта и сосът се вари докато изври течността и се сгъсти. Прибавят се червеният пипер, нарязаният магданоз
и
чубрицата и сосът се готви още 5 минути.
Изпеченият
патладжан се подрежда в подходяща чиния и се полива с горещия сос. Ястието се
поръсва с накълцан магданоз по желание и се сервира.