вторник, 30 януари 2024 г.

 Пълнени чушки с картофи


 

Адаптирано от тук


Продукти за 4 порции:


Калории в 1 порция: 317 kcal


4 броя червени чушки Калифорния ~ 1 кг.

 

За пълнежа:

 

900 г. картофи, обелени и нарязани на кубчета

150 г. кромид лук, нарязан на дребно

3 скилидки чесън, накълцан ~ 10 г.

20 мл. олио

50 мл. топла вода

1 с. л. сух риган  

сол на вкус

50 г. доматено пюре

 



В дълбок тиган се загрява мазнината. Добавят се лукът и чесънът и се задушават за 2-3 минути. Прибавят се картофите и се сотират 2-3 минути. Сипва се топлата вода и съдът се похлупва. Плънката се готви 10 минути на умерен огън. Добавят се подправките и доматеното пюре. Разбърква се и готвенето продължава още 5-6 минути.

Чушките се режат на две по дължина и се почистват от семките и жилките. Подреждат се в тава и се напълват с готовата плънка. 

Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна (горен/долен) 20-25 минути.



четвъртък, 18 януари 2024 г.

Веган салата Дзадзики

 



Продукти за 4 порции:

 

Калории в 1 порция: 225 kcal

 

150 г. сурово кашу, накиснато за 1 час в гореща вода

2-3 скилидки чесън

30 мл. лимонов сок (прясно изцеден)

150 г. краставица с обелката (нарязана на ситно или настъргана)

1/2 връзка копър

сол на вкус

125 мл. студена вода


 

В купата на пасатора се слагат отцеденото кашу, студената вода, нарязаният чесън, лимоновият сок и сол на вкус и се пасира до много гладка, пухкава смес. Прехвърля се в купа заедно с нарязаната (настърганата) на ситно краставица и накълцаният копър. Разбърква се добре. Прибира се в хладилника за 1 час и се сервира. 


неделя, 14 януари 2024 г.

 Аржентинска бисквитена торта "Chocotorta"



Адаптирано от тук


Продукти за форма с размери 20х20 см (16 парчета):


Калории в 1 парче: 350 kcal 


350 г. обикновени бисквити с какао 


За крема:

 

500 г. крема сирене

500 г. Дулсе де лече (варено кондензирано мляко от Берьозка)

 


За потапяне:

 

100 мл. силно кафе еспресо

100 мл. прясно мляко

30 мл. ликьор Амарето (по желание)

 

За крем ганаш:

 

80 мл. млечна течна сметана

80 г. тъмен шоколад

 



В купа се слагат крема сиренето и дулсе де лечето


и се разбиват до еднородност с телена бъркалка или лъжица. 

Получава се 1 кг. крем, като 350 г. от него се прехвърля в пош и се отделя за декорация.

В купичка се смесват кафето, прясното мляко и ликьорът.

Тава с размери 20х20 см. се застила с хартия за печене. 

Редят се 5 слоя бисквити, потопени в кафе и мляко,


като всеки слой се маже с 1/4 от крема. 


Последният пети слой не се маже с крем. 


Тортата се покрива с хартия за печене и се прибира в хладилника за 6 часа или за 1 нощ. 

След това се изважда от хладилника и се обръща в подходяща чиния. Хартията за печене се отстранява.

За ганаша, сметаната се сипва в касерола и се оставя да зави. Сваля се от котлона и се добавя начупеният на парченца тъмен шоколад. Бърка се докато се получи гладък крем. Оставя се да се охлади за 10 минути и се разпределя върху шокотортата. Оставя се в хладилника да стегне за 30 минути. 

Тортата се декорира със заделения за целта крем 


и е готова за сервиране.



Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...