вторник, 11 февруари 2025 г.

Кокосово къри с пиле и ориз



 Продукти за 4 порции:


 Калории в 1 порция: 735 kcal


800 г. пилешко филе, нарязано на дребни кубчета

4 скилидки чесън, накълцан

1 ч. л. жълто къри на прах

40 г. къри паста

30 мл. кокосово масло

10 мл. лимонов сок 

100 г. червена чушка, нарязана на ивици 

400 мл. пълномаслено кокосово мляко

100 г. кромид лук

10 г. кафява захар

сол и черен пипер на вкус 

1/3 връзка магданоз 

 

800 г. сварен ориз басмати 

 


В дълбок тиган се загрява половината от кокосово масло на средна температура. Добавя се нарязаният лук и се запържва 5-6 минути до златисто. Прибавя се чесънът. Разбърква се.  Сипва се къри пастата и кърито на прах. 


Бърка се 2-3 минути. Котлонът се засилва. Добавя се останалата кокосова мазнина и червената чушка.



Готви се 3-4 минути. Сипва се пилешкото филе. Подправя се със сол и черен пипер. 



Готви се около 10 минути, като се бърка често, докато месото покафенее.



Добавят се кафявата захар, кокосовото мляко и лимоновият сок. 



Разбърква се. Ястието се вари още 10-15 минути, на умерен огън, под капак, докато пилешкото филе се сготви.

Сервира се върху бял ориз и се поръсва с накълцан магданоз.


петък, 24 януари 2025 г.

 Шоколадови бонбони с оризовки 

и портокалови корички




































Продукти за 8 броя:

 

Калории в 1 бонбон:  180 kcal


90 г. оризовки 

1 банан - 120 г.

50 г. меки фурми без костилки 

50 г. фъстъчено масло 

40 г. захаросани портокалови корички (моите са от Lidl )

 

80 г. шоколадов кувертюр (50% какао) 

10 г. портокалови корички за украса

 



Оризовките се натрошават в кухненски робот. Добавят се бананът, меките фурми, фъстъченото масло и портокаловите корички. 


Разбиват се до получаването на лепкава смес. С мокри ръце се оформят 8 топчета.


Шоколадовият кувертюр се стапя на водна баня.



Бонбоните се потапят в него и се подреждат в чиния или върху хартия за печене. Поръсват се с леко накълцаните портокалови корички 



и се прибират за 1-2 часа в хладилника. 


Насладете се! 

вторник, 21 януари 2025 г.

Крехки и сочни 

пилешки шишчета 

в еър фрайър

 













Продукти за 6 броя: 

 

Калории в 1 шишче: 315 kcal

 

1 кг. пилешко филе, нарязано на едри кубчета

 

За маринатата:

 

1 1/2 ч. л. червен пипер

1 ч. л. сол

1/2 ч. л. черен пипер

2 с. л. сух магданоз

1 ч. л. чесън на прах

2 ч. л. лук на прах

30 мл. лимонов сок

60 г. майонеза

20 мл. олио

60 г. доматено пюре

 


Продуктите за маринатата се сипват в купа и се разбъркват добре. Прибавя се нарязаното пилешко филе и всичко се разбърква, докато късчетата се покрият с ароматната смес.

Месото се маринова за 30 минути и след това се набожда на 6 шишчета.

Пекат се в еър фрайър на 200 градуса 

за 15 минути, след което се обръщат и се допичат още 15 минути.

Шишчетата могат да се изпекат и на скара, грил тиган или барбекю. 

Сервират се с картофки и чеснов сос по желание.



Кокосово къри с пиле и ориз  Продукти за 4 порции:  Калории в 1 порция: 735 kcal 800 г. пилешко филе, нарязано на дребни кубчета 4 с...