петък, 24 януари 2025 г.

 Шоколадови бонбони с оризовки 

и портокалови корички




































Продукти за 8 броя:

 

Калории в 1 бонбон:  180 kcal


90 г. оризовки 

1 банан - 120 г.

50 г. меки фурми без костилки 

50 г. фъстъчено масло 

40 г. захаросани портокалови корички (моите са от Lidl )

 

80 г. шоколадов кувертюр (50% какао) 

10 г. портокалови корички за украса

 



Оризовките се натрошават в кухненски робот. Добавят се бананът, меките фурми, фъстъченото масло и портокаловите корички. 


Разбиват се до получаването на лепкава смес. С мокри ръце се оформят 8 топчета.


Шоколадовият кувертюр се стапя на водна баня.



Бонбоните се потапят в него и се подреждат в чиния или върху хартия за печене. Поръсват се с леко накълцаните портокалови корички 



и се прибират за 1-2 часа в хладилника. 


Насладете се! 

вторник, 21 януари 2025 г.

Крехки и сочни 

пилешки шишчета 

в еър фрайър

 













Продукти за 6 броя: 

 

Калории в 1 шишче: 315 kcal

 

1 кг. пилешко филе, нарязано на едри кубчета

 

За маринатата:

 

1 1/2 ч. л. червен пипер

1 ч. л. сол

1/2 ч. л. черен пипер

2 с. л. сух магданоз

1 ч. л. чесън на прах

2 ч. л. лук на прах

30 мл. лимонов сок

60 г. майонеза

20 мл. олио

60 г. доматено пюре

 


Продуктите за маринатата се сипват в купа и се разбъркват добре. Прибавя се нарязаното пилешко филе и всичко се разбърква, докато късчетата се покрият с ароматната смес.

Месото се маринова за 30 минути и след това се набожда на 6 шишчета.

Пекат се в еър фрайър на 200 градуса 

за 15 минути, след което се обръщат и се допичат още 15 минути.

Шишчетата могат да се изпекат и на скара, грил тиган или барбекю. 

Сервират се с картофки и чеснов сос по желание.



 Шоколадови бонбони с оризовки  и портокалови корички Продукти за 8 броя:   Калории в 1 бонбон:  180 kcal 90 г. оризовки  1 банан - 120 г. 5...