Салата
"Манон"
Продукти
за 4 порции:
400 г. сварени картофи
200 г. сварени моркови
200 г. сварено червено цвекло
3 яйца
200 г. мариновани краставички
1 глава червен лук
200 г. майонеза
"Манон" е опера в 5 действия по музика на Жул Масне и либрето на Анри Мелиак и Филип Жил. Предполагам че тази салата е наречена така, заради 5 (петте) разноцветни слоя от които е съставена.
В
подходяща чиния се слага метален ринг с диаметър 18-20 см.
Най-отдолу, на едро
ренде се настъргват сварените картофи.
Подправят се със сол и черен пипер и се
намазват с майонеза.Червеният лук се нарязва на ситно и се разпределя върху
картофите.
Настъргва се червеното цвекло и се разпределя върху лука.
Подправя
се със сол и черен пипер и се намазва с майонеза.
Следващият слой е от
мариновани краставички, който се настъргват на едро ренде и се подсушават с
домакинска хартия. Подправят се с черен пипер и се намазват с майонеза.
Следва слой от настъргани моркови, които се поръсват
със сол и черен пипер на вкус и се намазват с майонеза. Най-отгоре се
настъргват сварените яйца. Салатата се прибира за 2-3 часа в хладилника. След
това се освобождава от металният ринг и се украсява с листенца магданоз.