сряда, 30 декември 2020 г.

Топчета с крема сирене и червени боровинки



Продукти за 12 броя:

125 г. крема сирене

60 г. сирене чедър

40 г. сушени червени боровинки 

30 г. сурови бадеми

 

За покритието:

нарязани пера зелен лук (магданоз, копър)

нарязани на ситно сурови бадеми

нарязани на ситно сушени червени боровинки

 

12 броя солети

 



Сиренето чедър се настъргва на ситно ренде, червените боровинки се нарязват на едро, а бадемите на дребно. 

Всички съставки се смесват в купа. 


Оформят се 12 топчета, 


които се овалват в желаното покритие (зелен лук, бадеми, боровинки). Оставят се да се охладят за 1-2 часа. Подреждат се в подходяща чиния и се набождат със солетите. 


Забележка: Солетите се набождат непосредствено преди сервиране, защото ще омекнат в хладилника.

Сервират се с чаша бяло вино и със солени бисквити, тортила чипс и др. 

понеделник, 21 декември 2020 г.

 Мини щолени 


Адаптирано от списание Кулинариум брой 21

Продукти за 20 броя:

 

150 г. брашно

5 г. бакпулвер

1/2 ч. л. смлян микс от подправки за меденки (канела, анасон, карамфил, индийско орехче, кардамон, джинджифил)

щипка сол

1/4 ч. л. канела на прах

50 г. меко краве масло

40 г. кристална захар

125 г. крема сирене или рикота

40 г. сурови бадеми

40 г. червени боровинки

40 г. стафиди

20 мл. ром или ликьор амарето

 

За топинга:

 

50 г. краве масло

50 г. пудра захар

10 г. ванилена захар




Стафидите и червените боровинки се накисват в алкохола. 


В купа се сипват брашното, бакпулвера, микса от подправките за меденки и щипка сол 


и се разбъркват. Мекото масло се разбива с кристалната захар и канелата до еднородност. Добавят се сухите съставки 


и се разбъркват, докато се получат влажни трохи. Бадемите се накълцват на дребно и се добавят към сместа. 


Прибавят се крема сиренето и сушените плодове заедно с алкохола. 


Омесва се тесто, 


от което се оформят 20 топчета. Подреждат се в тава, покрита с пергаментова хартия. 


Пекат се в загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) 20-25 минути. 


Оставят се леко да се охладят. Потапят се в разтопеното краве масло и се овалват старателно в смесената с ванилията пудрата захар. 

Мини щолените се оставят да изстинат напълно и се сервират с чаша ароматно кафе или чай.



четвъртък, 17 декември 2020 г.

 Какаови коледни бисквити



 Продукти за 25 броя:


125 г. меко краве масло

140 г. кристална захар

1 жълтък със стайна температура

20 мл. прясно мляко

1 ч. л. екстракт от ванилия

170 г. брашно

50 г. натурално какао

1/4 ч. л. сол

100 г. коледна захарна декорация

 


В купа се сипват сухите съставки (брашното, какаото и солта) и се разбъркват добре.

В купата на миксера се слагат мекото краве масло и захарта и се разбиват на висока скорост около 2 минути. Прибавят се жълтъка, прясното мляко и екстракта от ванилия 


и разбиването продължава още минута. 


Добавят се сухите съставки 

и всичко се разбърква до еднородност. 

От тестото се оформят 25 топчета, които се овалват в захарната декорация и се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия. 

Пекат се в предварително затоплена на 180 градуса фурна без вентилатор 10-12 минути. 

Изваждат се върху решетка и се оставят да се охладят напълно.

 


понеделник, 14 декември 2020 г.

Коледни сладки със захаросани череши

 


Продукти:

 

150 г. меко краве масло

200 г. захар

10 г. ванилена захар

3 яйца на стайна температура

настърганата кора на 1 лимон

настърганата кора на 1 портокал

сокът на 1 лимон

брашно за получаване на меко тесто

 


захаросани череши, нарязани на половинки

 


Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. 


Добавят се едино  по едино яйцата 


и се разбиват, докато се усвоят напълно от сместа. Прибавят се портокаловата и лимоновата кора, 


ванилията и лимоновия сок. 

Накрая на порции се добавя брашно,  


докато се получи меко тесто. 


Слага се в стреч фолио и се прибира в хладилника за 1 час.

От тестото се оформят топчета с големина на орех, които се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. 


В центъра на всяко топче се поставя по половин коктейлна череша и се притиска старателно с пръст (при печенето ще залепнат).


Така оформените сладки се пекат в предварително затоплена на 170 градуса фурна около 20 минути. 

Забележка: Сладките трябва да се извадят от фурната преди да покафенеят!

 



събота, 28 ноември 2020 г.

Американски кекс с орехи и канела 


Източник: Южняшката кухня на Триша по Food Network

Продукти:

 

За тестото:

200 г. меко краве масло

125 г. кафява захар

125 г. бяла захар

150 г. заквасена сметана или гъсто кисело мляко

2 големи яйца 

300 г. пресято брашно

5 г. бакпулвер

щипка сол

1 ч. л. течна ванилия

 

За плънката:

80 г. нарязани на ситно орехови ядки

50 г. кафява захар

1 1/2 ч. л. канела на прах

 

За глазурата:

 

100 г. пудра захар

20 мл. прясно изцеден лимонов сок

1/2 ч. л. течна ванилия


За тестото, 


мекото масло се разбива с телена бъркалка с двата вида захар, докато кристалчетата захар се разтопят напълно. Това отнема 4-5 минути. Добавят се едно по едно яйцата 


и се разбиват до пълното им усвояване от сместа. Сипва се киселото мляко (заквасената сметана) 


и се разбърква. Сместа се пресича, 


но това не бива да ви притеснява. След добавянето на брашното, бакпулвера и солта 


се получава хубаво, гъсто кексово тесто. 


За плънката, орехите, кафявата захар и канелата 


се разбъркват в купа.

Кексова форма с отвор се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сипва се 1/3 от кексовото тесто и се заглажда.

След това се разпределя половината от плънката. 


Следва 1/3 от кексовото тесто, останалата 1/2 от плънката и накрая се разпределя останалото тесто. 


Кексът се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна без вентилатор 50-55 минути, до суха клечка. Оставя се да се охлади напълно и се обръща в подходяща чиния.

За глазурата, в купичка се смесват пудрата захар, лимоновият сок и течният екстракт от ванилия. Всичко се разбърква до гладкост и глазурата се излива върху охладеният кекс.

Сервира се с чаша ароматно кафе.


Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...