Този вегетариански киш е чудесен поднесен за закуска или брънч, а защо не и като лека вечеря.
Продукти
за форма с диаметър 23-24 см.:
За
тестото:
100 г. студено краве масло
200 г. брашно
4 г. сол
65 г. кисело мляко или скир
5 г. семена чиа
За
пълнежа:
5 яйца
50 г. бейби спанак
170 мл. прясно мляко
125 г. моцарела
50 г. сирене чедър
10 чери доматчета, нарязани на половинки
сол и черен пипер на вкус
За
тестото, кравето масло се настъргва на ренде и се слага в купа. Добавят се
солта, брашното и семената чиа
и се бърка с пръсти, докато се получат влажни
трохи. Прибавя се киселото мляко
и се омесва меко тесто.
Тестото
се разточва върху набрашнен плот и се прехвърля в тавичка.
Оформя
се равна основа и борд от 4-5 см. Кората се набожда с вилица
и се пече в
предварително затоплена на 180 градуса фурна 10-15 минути, докато се
изпече.
През
това време в дълбока купа се разбиват добре яйцата. Добавят се прясното мляко,
сол и черен пипер на вкус,
нарязаната на кубчета моцарела,
настърганият чедър
и нарязаните на едро листа спанак.
Всичко се разбърква
и се изсипва върху изпечената основа. Отгоре
се подреждат чери доматчетата.
Кишът
се пече 50-55 минути, докато отгоре покафенее и центърът му е напълно втвърден.
Оставя
се да се охлади за 30 минути.
Сервира
се със салата и чаша вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар