петък, 31 май 2024 г.

Питка с маслини, Моцарела и риган

 



Адаптирано от тук


Калории в 1 парче:  ~ 283 kcal



За тестото:


300 мл. хладка вода

7 г. суха мая

7 г. захар

15 мл. зехтин Екстравърджин

500 г. брашно

7 г. сол

 

20 мл. зехтин за намазване на тестото преди втасване

 

За пълнежа:

 

300 г. настъргана Моцарела

100 г. маслини Каламата без костилки, нарязани на половина

1 ч. л. сух риган

20 мл. зехтин Екстравърджин за намазване на оформената питка

 

 


В купа се сипва водата, маята, захарта, зехтина и 150 г. от брашното. Разбърква се и се оставя на топло да шупне. Добавят се останалото брашно и солта и тестото се оформя на топка. Меси се около 10 минути. Прехвърля се в купа, намазва се обилно със зехтин и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. 

Тава с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват със зехтин. Оставя се настрана.

Фурната се загрява на 180 градуса горен/долен без вентилатор.

На кухненския плот се поставя лист хартия за печене и се поръсва  леко с брашно. Тестото се разточва върху нея на правоъгълна кора с размери около 30х40 см.



Отгоре се разпределят равномерно моцарелата, маслините и сухият риган. 



Тестото се навива от дългата страна на стегнато руло



и с остър нож се нарязва на 12 части.



Парчетата се подреждат в тавата с разреза нагоре.



Питката се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 15 минути. 

Намазва се със зехтина и се пече на 180 градуса 30-35 минути до златистокафяво.

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади за 15 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...