Питка с маслини, Моцарела и риган
Адаптирано от тук
Калории в 1 парче: ~ 283 kcal
За тестото:
300 мл. хладка вода
7 г. суха мая
7 г. захар
15 мл. зехтин Екстравърджин
500 г. брашно
7 г. сол
20 мл. зехтин за намазване на тестото преди втасване
За пълнежа:
300 г. настъргана Моцарела
100 г. маслини Каламата без костилки, нарязани на половина
1 ч. л. сух риган
20 мл. зехтин Екстравърджин за намазване на оформената питка
В купа се
сипва водата, маята, захарта, зехтина и 150 г. от брашното. Разбърква се и се
оставя на топло да шупне. Добавят се останалото брашно и солта и тестото се
оформя на топка. Меси се около 10 минути. Прехвърля се в купа, намазва се
обилно със зехтин и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Тава с
диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват със зехтин. Оставя
се настрана.
Фурната се
загрява на 180 градуса горен/долен без вентилатор.
На кухненския плот се поставя лист хартия за печене и се поръсва леко с брашно. Тестото се разточва върху нея на правоъгълна кора с размери около 30х40 см.
Отгоре се разпределят равномерно моцарелата, маслините и сухият риган.
Тестото се навива от дългата страна на стегнато руло
и с остър нож се нарязва на 12 части.
Парчетата се подреждат в тавата с разреза нагоре.
Питката се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 15 минути.
Намазва се със зехтина и се пече на 180 градуса
30-35 минути до златистокафяво.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади за 15 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар