Продукти за 60 броя:
60 броя пресни или консервирани лозови листа
250 г. ориз Баланс (Krina)
250 мл. гореща вода
3 връзки зелен лук ~ 200 г. или 1 глава кромид
80 мл. растителна мазнина
10 листенца пресен джоджен или 1/2 връзка копър
10 г. сол
1/2 ч. л. черен пипер
50 мл. доматен сок
Лозовите
листа се измиват и се почистват от дръжките.
Бланшират се за 2-3 минути във
вряща подсолена вода
и след това се прехвърлят в купа със студена вода.
При бланширането листата променят цвета си.
Ако ще се използват консервирани
листа трябва да се отцедят от марината и да се залеят с гореща вода за 10
минути. След това се изплакват със студена вода, оставят се да се отцедят и са
готови за навиване.
В
тиган се сгорещява мазнината. Добавят се ситно нарязаният пресен лук (кромид) и измитият
и отцеден ориз
и се запържват 5-6 минути на умерен огън. Сипва се горещата вода
и готвенето продължава, докато оризът я поеме напълно. Накрая се прибавят
доматеният сок, нарязаният на ситно джоджен (копър), солта и черният пипер
и
всичко се разбърква добре.
На
дъното на тенджера се слагат няколко лозови листа, за да не залепнат сармичките
при варенето.
Завиват се стегнати сармички, както е показано на снимките
| 1 |
| 5 |
| 2 |
| 6 |
| 3 |
| 7 |
| 4 |
| 8 |
и се
подреждат в тенджерата плътно една до друга.
Завиват се с няколко лозови листа,
а отгоре се слага чиния да ги
притисне, за да не се разместят при варенето.
Налива се вода, колкото да ги
покрие. Похлупват се с капак и се варят на умерен огън около 1 час.
Сервират
се с кисело мляко по желание или полети с лимонов сок.
Май ги предпочитам с месце, но и така бих си хапнала!
ОтговорИзтриване