вторник, 22 септември 2020 г.

Печена сьомга с лимоново-чеснов сос




Продукти за 4 порции:

600 г. филе от сьомга (цяло парче, без кожата)

сол

 

За маринатата:

сокът на 1 1/2 лимона

настърганата кора на 1 лимон

20 мл. зехтин

4 скилидки чесън, накълцани на ситно

2 ч. л. сух риган

1/2 ч. л. пушен червен пипер (може и обикновен)

1/2 ч. л. смлян черен пипер

 

зехтин за намазване на тавата

1/2 лимон нарязан на кръгчета

магданоз за гарниране

 


За лимоново-чесновият сос, в купичка се смесват лимоновият сок, настърганата лимонова кора, зехтина, накълцаният чесън, риган, червен и черен пипер.

Разбъркват се добре.

Тавата на фурната се покрива с голямо парче алуминиево фолио (трябва да е достатъчно голямо, за да покрие цялата сьомга). Намазва се със зехтин.

Рибата се подсушава с домакинска хартия и се посолява от двете страни. Поставя се върху фолиото. 

Отгоре се разпределя равномерно лимоново-чесновият сос. 

Сьомгата се покрива с фолиото и се пече 20 минути в предварително затоплена на 200 градуса фурна (без вентилатор).

След това тавата се изважда от фурната и фолиото се отваря, за да се открие горната част на рибата. 

Допича се още 10 минути. Изважда се и се оставя да почине 10 минути преди сервиране. Гарнира се с резени лимон и листенца магданоз.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...