Печена сьомга с лимоново-чеснов сос
Продукти за 4 порции:
600 г. филе от сьомга (цяло парче, без
кожата)
сол
За маринатата:
сокът на 1 1/2 лимона
настърганата кора на 1 лимон
20 мл. зехтин
4 скилидки чесън, накълцани на ситно
2 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. пушен червен пипер (може и
обикновен)
1/2 ч. л. смлян черен пипер
зехтин за намазване на тавата
1/2 лимон нарязан на кръгчета
магданоз за гарниране
За лимоново-чесновият сос, в купичка се смесват лимоновият сок, настърганата лимонова кора, зехтина, накълцаният чесън, риган, червен и черен пипер.
Разбъркват се добре.
Тавата
на фурната се покрива с голямо парче алуминиево фолио (трябва да е достатъчно
голямо, за да покрие цялата сьомга). Намазва се със зехтин.
Рибата се подсушава с домакинска хартия и се посолява от двете страни. Поставя се върху фолиото.
Отгоре се разпределя равномерно лимоново-чесновият сос.
Сьомгата се покрива с фолиото и се пече 20 минути в предварително затоплена на 200 градуса фурна (без вентилатор).
След това тавата се изважда от фурната и фолиото се отваря, за да се открие горната част на рибата.
Допича се още 10 минути. Изважда се и се оставя да почине 10 минути преди сервиране. Гарнира се с резени лимон и листенца магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар