Веган
брауни с
лешници
Адаптирано от тук
Продукти
за 6-8 парчета:
30 г. семена чиа
120 мл. топла вода
100 г. черен шоколад 70-85% какао
100 г. кокосово масло
120 г. смлени лешници
50 г. брашно
50 г. тъмно натурално какао
5 г. сода за хляб
2-3 г. сол
100 г. кокосова захар или 20 г. ксилитол
80 мл. гореща вода
За
поръсване:
60 г. нарязани на половинки лешници
30 г. черен шоколадов чипс
Семената
чиа се заливат със 120 мл. топла вода и се оставят за 10 минути да набъбнат.
Кокосовото
масло и шоколадът се слагат в огнеупорен съд и се разтопяват на водна
баня.
В
купа се смесват смлените лешници, брашното, какаото на прах, содата за хляб,
солта и захарта (ксилитолът).
Прибавят
се набъбналата чиа, разтопената шоколадова смес
и 80 мл. гореща вода и се бърка
с лъжица, докато съставките се смесят.
Тестото се разпределя в тава с
размери 20х25 см., покрита с хартия за печене. Тавата се почуква няколко пъти
върху плота, за да се изравни горната част на кекса. Отгоре се поръсват
нарязаните лешници и шоколадовия чипс.
Пече се 35 минути в предварително
загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор). Оставя се да се охлади напълно и
се нарязва на 6-8 парчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар