Немски
триъгълни сладки "Nussecken" с лешници и сладко
от кайсии -
Веган вариант
Продукти
за 12 броя:
За
бисквитената основа:
160 г. брашно
5 г. бакпулвер
60 г. захар (кокосова)
65 г. кокосово масло
1 ленено яйце
150 г. сладко от кайсии
За
топинга от лешници:
80 г. кокосово масло
65 г. захар (кокосова)
200 г. накълцани на дребно лешници
100 г. черен шоколад за гарниране
За
лененото яйце, в малка купичка се смесват 1 с. л. едро смляно ленено семе и 3 с. л.
топла вода. Сместа се оставя в хладилника за 15 минути да се сгъсти и набъбне.
Тава
с размери 28х18 см. се застила с хартия за печене.
За
бисквитената основа, брашното, бакпулверът и захарта се смесват в купа. Добавят
се кокосовото масло и лененото яйце и с ръце се омесва тесто.
Ако е нужно се
добавят 1-2 с. л. студена вода. Тестото се увива в стреч фолио и се прибира в
хладилника за 15 минути. След това се разстила равномерно в тавата за
печене
и се намазва със сладкото от кайсии.
За
топинга, кокосовото масло и захарта се разтапят в касерола на умерен огън. Сместа се бърка около 5-6 минути, докато захарта се карамелизира.
Добавят се
накълцаните лешници и 2 с. л. вода и сместа се оставя да къкри за кратко, като
се бърка непрекъснато.
След това се разпределя върху сладкото от
кайсии.
Сладкишът
се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) около 25
минути. Оставя се да се охлади за 15 минути и се изважда заедно с хартията за
печене върху дъска. Нарязва се първо на 6 квадрата и след това всеки квадрат на
2 триъгълника. Трябва да се получат 12 броя сладки, които се прехвърлят върху
метална решетка и се оставят напълно да изстинат.
Черният
шоколад се стапя на водна баня и ъглите при основата на триъгълниците се потапят
в него. Поставят се върху хартия за печене и се прибират в хладилника за 10-15
минути, докато стегне шоколадът.
Подреждат
се в подходяща чиния и се поръсват с кокосови стърготини по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар